На 15-17 април ще има “Алея на българските традиции” в Сандански

Кръстовището при „Зърнени храни“ в Благоевград ще бъде преобразувано в кръгово
March 31, 2017
Ивелин Терзийски подаде оставка като директор на ОФК Вихрен
April 2, 2017

По време на Великденските празници от 15-17 април, за втора поредна година ще се проведе „Алея на българските традиции”, която се осъществява по инициатива на Юлиана Попдимитрова, с подкрепата и съдействието на Община Сандански и читалище „Отец Паисий-1919”. Събитието ще бъде проведено в района на  площад  „Алианс” и Парк-градина пред Районен съд-Сандански.

Целта на събитието е да представят българските традиционни занаяти и технологиите за изработката им. Някои от занаятите се практикуват от векове. Те носят спецификата на различните етнографски области.  Занаятите са част от българското и световното културно наследство. На алеята ще бъдат представени занаяти като  плъстене на вълна, копаничарство, тъкачество, грънчарство, пчеларство,дърворезба, кожарство, ножарство, изработване на накити и др. Всички майстори-занаятчии притежават свидетелства за майсторство и са предвидени демонстрации и възможност децата, гражданите и гостите на гр.Сандански,  да се докоснат до занаятите.

За първи път в Сандански гостите и жителите на града ще видят прабългарска юрта. Ще могат да разберат как и къде са живеели нашите предци. Древният български дом е доказателство, че трдициите и порядките са били на особено голяма почит.

На алеята ще видите великолепна  фотоизложба дело на Асен Великов „Различната България”.В нея е запечатана  фолклорната магия на България чрез регионални традиционни носии, в които е втъкана богатата душевност и изящество на българите. Ще видим лица като  Румена войвода, от филма „Воевода”, невръстни байрактарки, напети юнаци, стари комити.

Част от събитието ще бъдат също местни творци от Сандански, които ще представят своите работи на „Изложение – приложно творчество” , където ще можете да се докоснете и до приложните изкуства, които допълват колорита на събитието.

Едно пътуване в миналото.  Стани част от него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *