Поклон пред героите на Илинден пред едноименния паметник в Симитли

Задържаха българин на границата с Гърция за внос на алкохол
August 2, 2017
Най-добрият фермер в света Джоел Салатин ще гостува на Сандански
August 2, 2017

Венец по повод 114 години от Илинденско-Преображенското въстание  положиха на  паметника „Илинден”  в Симитли. Общинари рано сутринта  почетоха  паметта на хилядите загинали в Илинденско-Преображенското въстание. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов поднесе цветя в памет на героите на въстанието. С едноминутно мълчание всички притихнаха с наведени глави в знак на почит.

Информационна беседа организира Читалище „Св.Климент Охридски“ в Симитли за любознателните ученици, които отделиха от времето си през лятната ваканция, за да научат факти от историята на Илинденско-Преображенското въстание. Историкът Кристиян Ковачев въвлече  учениците в интересната история на въстанието.

С увлекателна презентация и разказ за избухването на въстанието по земите в симитлийска община той предизвика много въпроси и дискусия между децата. Разказ за ролята на църквата през размириците, за ролята на обикновените хора и тяхното участие в бунтовете предложи историкът на младите хора, завладени от духа на Илинден.

Презентация и фотоси на четници и чети  представи Македонският научен институт –филиал Благоевград пред младата аудитория. С интерес всички изслушаха разказите за Брежани, Железница, Мечкул, Тросковския манастир, които са били опожарени и  напълно премахнати през времето на въстанието. На днешната дата преди 114 години избухва Илинденско-Преображенското въстание.

Илинденско-Преображенско въстание от 1903 г. в Македония и Одринско е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО). През януари 1903 г. част от членовете на ЦК свикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне повсеместно въстание в Македония и Одринско.

Leave a Reply

Your email address will not be published.