Министър и кмет официално откриха обновената ДГ “Слънце”

Училищата в община Сандански са готови за първия учебен ден
September 13, 2017
Огнеборци гасиха пожар пред погледите на децата от ДГ “Радост”
September 14, 2017

Напълно обновената ДГ „Зорница“ в с. Дамяница, община Сандански бе открита днес с водосвет за здраве, много гости, песни и танци.

„В този специален за всички нас ден благодаря на нашите партньори от Република Македония, на Областния управител – г-н Бисер Михайлов за подкрепата, на Министър Николай Нанков за възможността, която имаме за достъп до европейските фондове. Благодаря и на фирмата изпълнител за добрата и качествена работа. Да ни е честита новата детска градина“  – с тези думи кметът Кирил Котев официално откри детската градина.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството – Николай Нанков сподели че: „Над половин милиард лева в навечерието на 15.09 са предвидени за ремонти на детски градини и училища. Инвестициите в нашето бъдете – нашите деца, са най-хубави. Когато разбрах, че ще се открива детска градина в село Дамяница веднага приех поканата да бъда гост, тъй като адмирирам общини, които работят усърдно за развитие не само на своите административни центрове, но и в селата“

След края на официалната част децата от детската градина изненадаха всички гости с кратка програма, подготвена от старши учител Емилия Малинова.  След тяхното изпълнение всички имаха възможност да разгледат обновената и пъстроцветна детска градина!

Реализацията на проект „Енергийна ефективност с цел постигане на по-добра среда в детските градини“  по Програма „Интеррег – ИПА за трансгранично сътрудничество България – Бивша Югославска Република Македония“ започна пролетта. Бе направена топлоизолация на цялата сграда, ремонт на покрива, подменена бе покривната конструкция, дограмата, водопроводната и канализационна мрежа. Направено бе котелното помещение с  доставка на водогреен котел за отопление. Осветителните тела бяха заменени с енергоефективни. Подменена бе мълниезащитната инсталация. Проектът на стойност 199 795, 17 евро за община Сандански е трансграничен с Македония.

Детската градина вече има и нова ограда и нова подова настилка. Със средства от общинския бюджет се закупиха пекарна, стерилизатор, фризер и пейки. Цялото обзавеждане също бе подменено.

С модернизирането на детското заведение, където се обучават 78 деца от 1 до 7 г., ще се подобри образователната и работната среда в село Дамяница. Проектът е продължение на успешната политика на община Сандански да печели и реализира европейски и трансгранични проекти с голямо социално значение.Гости на тържественото откриване бяха и екипът на партньорите от Република Македония, Областният управител – Бисер Михайлов, председателят на Общински съвет, общински съветници, родители и деца.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *