С възстановка и военни почети Благоевград отбеляза 105 години от Освобождението на Горна Джумая

Симитли празнува 105 години свобода
October 4, 2017
В Петрич ще има киносалон на стойност 216 хил лв.
October 5, 2017

IF

С историческа възстановка: “Зов за свобода” бе гвоздеят на честванията в Благоевград по повод 105-години от Освобождението на Горна Джумая/днес Благоевград/ от османско владичество.

Десетки участници от клубове “Традиция” от цялата страна, ДТ “Никола Вапцаров”, РИМ, ДЮФ “Пиринска китка” и др. участваха във възстановката “Зов за свобода”, провела се по обяд днес в квартал “Вароша”. В нея бяха пресъздадени моменти от Горноджумайското въстание/1902 г./ и Балканската война. Въстаници „превзеха” без нито един изстрел, а само с елемента изненада конака-седалище на властта в османската империя, а след това го „удържаха” на атаката на турския аскер.

Пред над хиляда зрители и официалните лица се разигра истинско „сражение”, в което ехтяха залпове от пушки и взривове, падаха мъртви и ранени от двете страни. Освобождението бе ознаменувано с общо хоро, за да последва ново нападение. След щастливия край на битката пред „Конак”-а, се изви общо хоро, на което се хванаха зрители, въстаници, поробители и управници.

Честванията в Благоевград започнаха в 10.30 ч., представителна военна част издигна националния трибагреник пред общината. Поднесени бяха цветя пред барелефа на Георги Измирлиев-Македончето и на венци пред мемориала на Македоно-Одринското опълчение. За първи път Община Благоевград съвместно с Национално дружество „Традиция“ бяха пресъздадени историческите бойни действия и хроники от 1912 година, случили се на територията на днешен Благоевград.

Целта на художествено-историческата възстановка бе да бъде представен един сбор от сюжети от самото въстание, на няколко от битките, които са се провели по време на сблъсъка с османските сили.

Днешната празнична програма продължава тържествена сесия на Общински съвет-Благоевград и церемония по връчване на наградите „Личност на годината“, в ДТ „Никола Вапцаров“. А от 19.30 часа предстои митинг-заря, след което творците от Ансамбъл „Пирин“ ще изнесат празничен концерт.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *