Симитли празнува 105 години свобода

Бебе пострада при катастрофа край Симитли
October 4, 2017
С възстановка и военни почети Благоевград отбеляза 105 години от Освобождението на Горна Джумая
October 5, 2017

105 години от Освобождението на населените места в община Симитли и в Пиринска Македония от турско робство ще отбележат с почести в Симитли. Честванията на годишнината от Освобождението на Симитли ще бъдат на 9-ти октомври (понеделник), от 17:30 часа.

Тогава на тържествена сесия на Общински съвет Симитли, която ще се проведе в Народно читалище „Св.Климент Охридски“  със званието „Почетен гражданин“ на Община Симитли  ще бъде удостоен  акад. Христо Григоров – председател на Български червен кръст. Той е тясно свързан със Симитли, като внук на големия български революционер Ичко Бойчев, който е бил един от главните освободители  на Симитли преди 105 години. В знак на признание за саможертвата на освободителя на Пиринска Македония и в частност на Симитли, общинското ръководство ще удостои внука на революционера с почетното звание.

В 18:00 часа събитието ще се пренесе на централния площад в град Симитли пред паметника „100 години свобода”, който бе изграден в чест на загиналите за свободата. Кметът на общината Апостол Апостолов, общински съветници, представители на институции и граждани ще положат венци и цветя на признателност. Почетен караул ще бъде строен пред паметника по случай 105-тата годишнина от свободата на Симитли.

Военнослужещи от военно формирование 56 040 – Благоевград, заедно с граждани и гости ще отдадат почести пред героите- освободители. Ученици от СУ “Св. св. Кирил и Методий” в Симитли ще участват в празничния ден. Те ще разкажат най-важните моменти от историята на Пиринска Македония. Всички присъстващи ще преклонят глава и ще коленичат пред подвига и саможертвата на хиляди знайни и незнайни войни, дали живота си да бъдем свободни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *