Здравното министерство купува линейки с повишена проходимост

Кметът Котев и винопроизводители се срещнаха за формиране на винено-кулинарна дестинация
March 23, 2018
Ликвидация на болницата в Петрич
March 23, 2018

Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за общо 400 нови линейки, които ще бъдат осигурени с пари от оперативна програма “Региони в растеж” по проект за модернизиране на спешната помощ у нас. 78 линейки ще бъдат със задвижване 4х4, а 42 линейки с повишена проходимост за осигуряване на спешна медицинска помощ в трудно достъпни райони или при лоши условия. Останалите позиции в търга са за 185 стандартни линейки и 95 реанимобила, информират от вестник Сега. Прогнозната стойност на поръчката е 48.6 млн. лв. без ДДС. Едно от основните изисквания е доставчикът да осигурява минимум 5 г. гаранция на колите и медицинското оборудване в тях. При сигнал за повреда сервизът трябва да реагира в рамките на 2 дни, а ремонтът да не трае повече от 72 часа.

Всички коли, независимо от вида им, трябва да бъдат снабдени с дефибрилатори, апаратурата за ЕКГ диагностика и монитор, който следи показателите на пациента, оборудване за инфузии, мобилна аспирационна инсталация, стационарен кислород, устройство за изтегляне на хора, блокирани при катастрофи, сгъваема инвалидна количка, гръбначна носилка за пациенти с травми на гръбначния стълб и стандартна носилка.
Целият проект за спешната помощ е на стойност 163 млн. лв. Освен линейките, с парите ще бъдат построени или основно ремонтирани 27 центъра за спешна медицинска помощ и всички техни 170 филиала. Ще бъдат обновени и всички спешни отделения на областните болници, ще се купи и нова апаратура. Заради постоянните смени в ръководството на МЗ проектът беше пред провал, но все пак започна в последния възможен момент в края на миналата година.

източник: czpz.org

Leave a Reply

Your email address will not be published.