Заместник-министър изкачва върхове, за да почива

Общински съветник от Сандански подкрепя Любо Пенев
February 3, 2018
Сандански – футболната столица за деца през месец февруари
February 4, 2018

Ако някой уикенд тръгнете на разходка в планината над Сандански има голям шанс да срещнете Александър Манолев – заместник-министър на икономиката. Едва ли ще го познаете със спортния екип и раницата на гърба, но със сигурност ще ви поздрави и бързо ще отмине. Всъщност Манолев не е от хората, които обичат да стоят на едно място, затова и в планината отива, за да се движи, а не да се любува на гледки. Негови приятели казват, че е трудно да се издържи на темпото му. Случвало се е да направи преход от 20 км за един ден, а вечерта вече да чертае нови планове за следващия маршрут.

 

Самият Манолев признава, че планината го зарежда, а Пирин е едно магично място, в която се чувства много различно. „За мен най-хубавото време от седмицата е това прекарано със семейството, и това в планината. А ако двете се съчетаят се получава перфектната почивка“, казва икономическият заместник-министър.

 

Той признава обаче, че не му остава толкова време, колкото му се иска за дългите преходи, но затова пък няма сезон за любимото му хоби. „Планината винаги е красива. Дори може би зимата повече от лятото“, казва Александър Манолев. Като любимо място определя Тевното езеро в Пирин. „Тук е едно много особено място. Дори през лятото, когато много хора идват, спокойствието и красотата на природата те обгръща и можеш да останеш сам с мислите си“, разказва още той.

 

Обича зимните спортове, но по-скоро те са още една причина да бъде в планината. Всъщност съчетава много от любимите си занимания така че винаги да остава време за стръмните върхове и спиращите дъха гледки.

 

 

А защо точно Пирин? Има много легенди за планината и за местата в нея, които старите хора разказват. Според една от тях когато дошло християнството по нашите места и хората обърнали гръб на старите идоли, почитаният славянски бог Перун се оттеглил на най-високото място в планината. Така ѝ дал своето име и с времето от Перун станало Пирин. Това потвърждава и още нещо, което и Александър Манолев ми каза – Пирин е магическо място. A хората още от древността са вярвали в това.

Дано повече от нас осъзнаят това богатство, което имаме.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!