ХХ Национален ученически празник „За хляба наш…“ в Благоевград

Да помогнем на Марти от Банско да оздравее!
April 21, 2018
Чавдар Етрополе разпиля Вихрен в голово шоу
April 21, 2018

sdr

Негово Високопреосвещенство Неврокопски  митрополит Серафим заедно със свещеници от благоевградския храм „Въведение Богородично” благословиха хляба на участниците в XХ Национален ученически празник „За хляба наш…”.

Празникът бе официално открит от заместник- кметът по култура и хуманитарни дейности на община Благоевград Христина Шопова.  Тя поздрави присъстващите от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов и от свое име.

„За мен е чест да открия XX юбилейно издание на Националния празник „За хляба наш…“ Изключително важно е, че пазите традициите, че ги предавате, че вярвате в българщината и я носите в сърцето си. Скъпи родители, благодаря Ви, че подкрепяте децата си и ги стимулирате да участват в тези празници. Ролята на Община Благоевград е да създава условия. Поздравявам целия екип на Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, защото година и половина, откакто съществува, показа, че обединени, можем да правим красиви неща, за любовта, която дават на децата и се грижат ежедневно за тях. С тези преподаватели, с този екип, аз съм спокойна за бъдещето на децата в Благоевград“, каза в приветствието си зам.- кметът Христина Шопова и пожела на всички присъстващи, както и на участниците да бъдат здрави, щастливи, успешни и да показват умения, да се гордеят, че са българи и благоевградчани.

Зам.- кметът Христина Шопова прочете поздравителен адрес от Янка Такева- председател на синдиката на българските учители, в който тя дава висока оценка за работата на кмета д-р Атанас Камбитов, за община Благоевград и за Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград.

Празникът продължи с рецепти, танци и песни. Разгледани бяха всички произведения на участниците- макети, произведения, рисунки.

XХ Национален ученически празник „За хляба наш…” се провежда под патронажа на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Проявата е част от културната програма на Община Благоевград за 2018 година, част от Националния календар за извънучилищните дейности на Министерството на образованието и науката и е включена в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби на Министерския съвет.

Празникът е подкрепен от Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Регионален съюз на хлебопроизводителите и сладкарите.

Тази година в националния конкурс „За хляба наш…”  участие взеха възпитаници и представители на учебни заведения от цялата страна.

Целта на Националният ученически празник  „За хляба наш….” е да разшири научните познания за производството и значението на хляба, да запознае с българските традиции и обичаи, свързани с хляба и хлебните продукти и проучване традициите на други европейски народи.

Идеята е и да се повиши интересът на учениците към  творческа, изследователска, събирателска и краеведческа дейност, както и изграждане на интерес към професиите, свързани с производството на хляб.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *