Валентин Радев, МВР: Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни, но опасността не е преминала

Огнената стихия в Пиринско става неконтролируема, армията на крак
August 24, 2017
ЮЗДП: Около 7 000 декара смесена гора е обхванал пожарът в Кресненското дефиле
August 25, 2017

Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни, продължаваме обаче да се притесняваме, това е Стара Кресна, да не навлезе надолу пожарът от една страна и от друга да не отива към националния парк „Пирин“. Това каза на брифинг тази сутрин министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

На терен в момента работят 500 човека, 125 от тях са пожарникари. В акцията участват и два модула военни, служители на горите и доброволци от селата. Евакуирани са 110 души от двете села Сенокос и Ощава. Тази нощ от огнената стихия е спасена махалата в Стара кресна, къщите в която са били на косъм да изгорят. Пътят в участъка е затворен.

„Там са трите булдозера. Единият вертолет вече работи на терен, чакаме и другия да почне. Няма проблем със селата, опазени са. Ако могат по-младите, по-издръжливите, да се върнат да нахранят животните, направена е организация. Главният секретар ми докладва, че опасности за къщите и нещо неприятно да се случи няма. Искам да призова всички роднини на тези хора, които живеят в двете села, включително и стара Кресна, ако имат връзка с родителите си, ако някой е останал, да се прибере надолу. Опасността не е преминала. Обръщам се към младите хора, защото възрастните не могат да преценят опасността. Продължаваме, но дали ще приключим днес, не е ясно“, заяви още Валентин Радев.

Кметът на Община Кресна Николай Георгиев заяви, че евакуираните жители на село Ощава са настанени в кметството на Стара Кресна, където са получили хранителни помощи. Той обясни, че снощи е имало няколко критични точки в село Стара Кресна, но къщите са спасени.

„До този момент момент се виждат само пушеци в далечината. Тук е щабът около село Стара Кресна и пожарните дежурят и пазят къщите на хората да не се запалят. Много екипи са ангажирани в потушаването на огнената стихия. Над 40 пожарни екипа са на място“, допълни кметът.

Leave a Reply

Your email address will not be published.