ЮЗДП: Около 7 000 декара смесена гора е обхванал пожарът в Кресненското дефиле

Валентин Радев, МВР: Пожарът в Кресненското дефиле е локализиран от две страни, но опасността не е преминала
August 25, 2017
Кметът Кирил Котев инициира създаването на индустриална зона в Сандански
August 25, 2017

Около 7000 декара смесена гора вече е обхванал пожарът, който втори ден бушува над Кресненското дефиле, в района на държавните горски стопанства в Симитли и Кресна, съобщи директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов.

От тях над 5000 декара са иглолистните култури, които са напълно унищожени, тъй като огънят е върхов, съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

 На помощ на пожарникарите в битката с огнената стихия са мобилизирани над 450 човека, от които 160 служители на ЮЗДП, 60 – от РДГ Благоевград, военни, доброволци. На място е почти цялата налична техника, която предприятието закупи- високопроходими специализирани автомобили и булдозери за прокарване на полоси.

Това е най-големият пожар на територията на ЮЗДП, който беше засечен от Центъра за управление и контрол на пожарната обстановка на ЮЗДП около 14.00 часа на 24 август. От началото на годината до момента са регистрирани 114 горски огнени инцидента, като засегнатата площ е близо 5200 декара.

В над 80% от случаите ранното известяване и бързата реакция на горските екипи и на противопожарните служби са предотвратили разрастването им и нанасянето на големи щети на природата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *