Трима от Симитли в болница след натравяне от гъби

Дневен ред 30 ноември – Сесия на ОбС – Сандански
November 24, 2017
ОЧАКВАНО! Започна сеч на изгорелите дървета от пожара край Стара Кресна
November 25, 2017

Трима мъже от Симитли са приети тази нощ в МБАЛ-Благоевград след натравяне с диворастящи гъби, състоянието им е стабилно, съобщава БГНЕС.

Тримата мъже – на 58, 29 и 26 години вчера консумирали диворастящи гъби, набрани в гората. След няколко часа се почувствали зле, получавайки типичните симптоми за натравяне – стомашно неразположение, повръщане. Със собствен превоз са пристигнали в Спешно-приемно отделение на МБАЛ-Благоевград, където им са направени промивки и вливания.

Тъй като и тримата мъже, които са от ромски произход, не са осигурени им е отказан прием в токсикологията на УМБАЛСМ „Пирогов”. Към 8 ч. тази сутрин и тримата все още са в Спешното отделение. След което най-вероятно ще бъдат настанени в болнично отделение за наблюдение.

Възможно е симптомите на стомашно неразположение да не са вследствие на натравяне, а на преяждане с гъби. Тъй като са трудно-смилаема храна. И тримата са брали и консумирали от диворастящата гъба „Лютица”, която се приготвя по специфичен начин – вари се, а водата се изхвърля, едва след което се яде.

Въпреки студеното време нощем, през последните дни в гората се появи и традиционната есенна гъба – „Рижинка”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *