Служител на 112 с тъжни разкрития

Ученици от Петрич посетиха парламента
June 23, 2017
“Спанак с картофи” напълни летния театър в Сандански
June 25, 2017

Анонимен служител на линията на спешни повиквания 112 разказа пред Нова телевизия страховити факти за лошото състояние на системата и опасностите, които то крие за хората в нужда от спешна помощ.

От думите му става ясно, че системата на спешен телефон 112 не работи от повече от две години. Технологично тя е опасно амортизирана и се нуждае от незабавно обновяване. „Не се вижда откъде се обажда даден човек, дори телефонният номер не се вижда. Потърпевши от това са гражданите, тъй като се забавят сигналите към полиция, пожарна или Спешна помощ”, каза в „Здравей, България” служителят.

Само преди няколко дни е имало случаи, в които, поради забавяне на сигнала до Спешна помощ, са починали четирима души.

По думите му често се случва да пишат сигналите на листове. „Така един сигнал ти отнема по 10 минути. След това той трябва да се предаде на съответната съответните служби. Така се губят около 15 минути”, споделя служителят.

Проблемът е, че отдел 112 не се финансира от години. „Сега се казва, че ще дадат 12 милиона лева, но те ще отидат за подобряване на морално остаряла система. Подобрението ще бъде минимално. За тези пари може да се направи нова система, която да работи добре”, смята той.

МВР обяви обществена поръчка за техническо обновяване на линията. С документацията на поръчката се признава, че системата е критично амортизирана.

Leave a Reply

Your email address will not be published.