Симитли посреща Великденските празници с богата програма

Турнир по шах на 17 април в Сандански
April 5, 2017
Сериозна находка в античния град Хераклея Синтика край Петрич
April 5, 2017

Община Симитли инициира множество прояви през месец април, като подготовка за честването на големия християнски празник Великден. В Брежани и региона 3600 фиданки брежански кестени ще бъдат засадени по случай Седмицата на гората. Денят на здравния работник ще бъде отбелязан на 7-ми април. 8 април е  Международен ден на ромите, който се отбелязва ежегодно. На 8-ми април, когато е християнският празник Лазаровден, в село Крупник ще отбележат с голям празничен концерт „Цветен Великден“ с участието на Милко Бошнаков, лазарки, балет „Дъга“ и самодейни състави. На Цветница, 9 април ще бъдат отслужвани празнични литургии в църквите в община Симитли.

Предвеликденските прояви продължават на 13 април от 10:00 часа, деца, младежи, баби  и ентусиасти ще боядисват великденски яйца в градинката до Читалище “Св. Климент Охридски“ в град Симитли. Великденските яйца и козунаци, подсигурени от спонсори, ще бъдат раздадени на потребителите в социалните центрове на Симитли.

Също на Велики четвъртък, в село Крупник, децата от Неделното училище ще боядисват великденски яйца в двора на църквата „Св. Архангел Михаил“

На 15 април стартира Великденски концерт на фондация “Мисия без граници“. Концертът ще се проведе в залата на Читалището в село Крупник.

Традиционните футболни турнири, които се провеждат за Великден в селата Полена и Черниче, ще стартират на 15 и ще завършат на първия  ден от Великден 16-ти април.

Света литургия ще има и на 13 април сутринта, а в 19:00 часа същия ден – четене на „12-те Евангелия”. На 14 април, когато е Разпети петък, ще се направи изнасяне на Плащеницата, а вечерта – Опело Христово. В съботния ден, на 15 април, след сутрешната служба, църковната традиция ще продължи късно вечерта от 23:00 до 24:00ч., когато е Тържествената служба „Възкресение Христово”, съчетана с Тържествена лития – обикаляне на града от свещеници и миряни със запалени свещи за празника. На 16 април християнският свят отбелязва Великден. Отбелязването на Великденските празници е съпътствано и със служби в църквите на територията на община Симитли. По време на Страстната седмица, те са неразделна част от тайнството на християнството.

Навръх Великден в село Черниче, в арт ателие „Ботичели“ невероятна великденска изложба ще подредят художникът Николай Кашев и децата на Черниче.

На 17-ти (понеделник) в село Полена ще бъде организирана изложба с конкурсен характер на площада на селото.

Денят на Земята е на 22 април. Концертът на детските градини от община Симитли, наречен „Детски усмивки” ще бъде на 26 април на площад „Септември“ в Симитли.

Общинско ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ – 2017г. в СОУ “ Св.св. Кирил и Методий” град Симитли, ще се проведе на 28-ми април от 14:00 часа. Инициативата е на два етапа – теоретична проверка на знанията чрез попълване на тест и практическа проверка чрез състезателни групи в учебни центрове по теми и учебни въпроси.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *