Сериозна находка в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Симитли посреща Великденските празници с богата програма
April 5, 2017
Кирил Котев: Синята зона влиза в действие идната седмица
April 5, 2017

Поредна сериозна находка в античния град Хераклея Синтика край Петрич Внушителна надгробна каменна плоча с тегло около 1 200 кг. с изсечен върху нея надпис беше открита в района на античния град Хераклея Синтика, м. Рупите.

По думите на доц.д-р Людмил Вагалински – директор на НАИМ към БАН монументът има уникална научна стойност. Стана ясно, че около четири месеца е продължил процесът по спасяването и опазването на този артефакт за поколенията. Уникален е и надписът върху каменната плоча, разказващ една „криминална история” в стихотворна форма, която форма е била изключителна рядкост тогава по думите на преподавателят в катедра „Класически филологии” на СУ „Св. Климент Охридски” и епиграф Николай Шаранков. Надписът представя цялата история около смъртта на човека погребан в този гроб. Голяма част от гробницата обаче е разграбена и не е спасена. Въз основа на стилистичните особености на надписа, специалистите предполагат, че надгробната плоча датира от II в. след Христа. Всички факти досега са в подкрепа на огромното значение, което е имал в античността град Хераклея Синтика край Петрич.

Новооткритият артефакт ще бъде изложен на терена на археологическите разкопки в античния град. Това каза директорът на Исторически музей Петрич Сотир Иванов. Кметът на община Петрич Димитър Бръчков подчерта, че намерената плоча говори в посока, че потенциалът на този античен град, като най-големият по долината на средна Струма е огромен и си заслужава да се търсят лостове и механизми за осигуряването на финансиране за разкопки, проучвания и реставрация.

„Само със собствени средства Общината няма да успее. Античния град Хераклея Синтика заслужава да бъде обект от национално значение и ние работим в тази посока”, обобщи Димитър Бръчков. Община Петрич започна да подобрява състоянието на инфраструктурата водеща до античния град Хераклея Синтика още миналата година. През тази година процесът ще продължи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *