Сандански е домакин на среща на браншови организации от цялата страна

ОЧАКВАНО! Започна сеч на изгорелите дървета от пожара край Стара Кресна
November 25, 2017
Хебър изпревари Вихрен след драматична победа над Банско
November 26, 2017

Сандански е домакин на среща на браншовите организации към Българската търговско-промишлена палата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Конференцията е открита от заместник-министър Александър Манолев, а за участие в нея в града е бил и председателят на палатата Цветан Симеонов. В дискусиите участие са взели и представители на секторите на производството, строителството, търговията, услугите, земеделието и др.

За първите шест месеца на 2017 г. създадената добавена стойност в производството се увеличава с 240 млн. лв. и достига 8 млрд. лв., е съобщил заместник-министърът по време на събитието. Той е акцентирал и на мерките за намаляване на административната тежест, които правителството предприема. „С промените за намаляване на административната тежест, които се въвеждат в Министерството на икономика бизнесът и гражданите ще пестят средно 200 хил. лв. годишно. Но това е много малка част от целия процес – към момента промени се подготвят в стотици нормативни документи на десетки институции“, е казал Александър Манолев. По думите му най-важни са косвените ползи от тези действия – намаляване на времето, което хората губят, разходите им да посещават по няколко институции за една услуга и оптимизиране на дейността на администрацията. „Всичко това отнема време, но аз съм убеден, че в много кратки срокове ще се усети промяната“, подчертава той.

Зам.-министърът е представил и резултатите от посещението в Бавария през изминалата седмица и е поканил представителите на браншовите организации да се включат в договорения бизнес форум с германски компании в средата на следващата година. Акцент е бил поставен и на индустриалните зони към министерството като локации с добавена стойност за привличане на инвестиции. „Особен интерес има и към двете нови зони, които са в процес на създаване – при Сандански и Кърджали, заради възможността да осигурят по-бърз достъп до трети страни“, посочва още той.

Сред другите обсъждани теми са били недостигът на квалифицирани кадри, предстоящите схеми за финансиране по ОПИК, законодателната програма на Министерството на икономиката и др. Това е поредно мащабно събитие в сферата на икономиката в региона след като от началото на годината Сандански бе домакин на българо-гръцки бизнес форум, а в Благоевград няколко от министрите в региона обсъждаха перспективите за развитие и подобряването на инфраструктурата в областта.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!