С редица инициативи Сандански отбеляза Деня на народните будители

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БЪЛГАРИЯ! Денят на народните будители е!
November 1, 2016
(Видео) Съдия поряза Вихрен срещу Марек
November 2, 2016

 

1 ноември – Ден на народните будители традиционно бе посрещнат с редица събития в Сандански.

Най-нетърпеливи и ентусиазирани да отбележат празничния ден бяха децата от детските градини „Радост“ и „Първи юни“. Te се събраха още в сутрешните часове пред 100- метровата стена с трибагреника. След кратък рецитал пред ликовете на будителите, с песни и със знаменца в ръка се отправиха към паметника на Яворов в парк „Свети Врач“. Там бяха поднесени цветя и декламирани стихове на един от най-големите български поети – Пейо Яворов.

Друго събитие, което ще остави дълбока следа в културния календар на община Сандански, е дългоочакваното официално откриване на Клуба на учителите – пенсионери „Будители“ в Сандански. За повода бе отслужен водосвет за здраве.

Председателят на клуба – Таня Мекушина, не скри вълнението си от факта, че толкова много хора уважиха празника на будителя с присъствието си на откриването на клуба на учителите – пенсионери. Сред гостите бяха бивши и настоящи учители, Директори на учебни заведения, кметът на община Сандански – Кирил Котев, със своя екип, общински съветници и още много „будители“ и хора, олицетворяващи духовността на нашия град. В своето кратко приветствие г-жа Мекушина благодари на всички, „прегърнали“ идеята за създаване на клуба. От днес хората, изучили поколения санданчани, ще могат да се събират и да продължат да творят духовност.

Кметът Кирил Котев пожела на всички членове на Клуб „Будители“ все така да „горят“ и „будят“ младите, за да бъдат съхранени идеалите и морални ценности в обществото.

Специален поздрав – изненада отправиха най-малките гости от ДГ „Радост“. Те изпълниха песнички, посветени на народните будители и стихотворения на едни от най-обичаните български поети.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *