Разлог отбеляза 105 години от Освобождението си

Петрич ще отбележи 105 години свобода
October 24, 2017
Фитнес модел релаксира по земите на Египет
October 24, 2017

Преди 105 години камбанен звън оглася Разлог и възвестява така жадуваното Освобождение.

Стъпалата в м. Голак още пазят стъпките на Георги Чапкънов, който казва добрата вест на жителите на града.

Така Разлог започва да пише своята нова история.

Днес празничният ден започна с Тържествена Света литургия в църквата „Свето Благовещение“, на която присъстваха кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, председателя на ОбС-Разлог д-р Мария Копанарова, зам.кмета Иван Гюров, зам.-кмета Венцислав Гърменов, секретаря Димитър Крънчев, кметове на населени места, служители от ОбА-Разлог, представители на политически партии, общественици, жители и гости на града.

Службата бе водена от Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим и свещеници от Неврокопската епархия.

На тържествена сесия на ОбС-Разлог за почетни граждани на града бяха обявени братята Петър и Иван Каназиреви-благодетелите на Разложката гимназия.

Те се удостояват посмъртно с това звание, а техни родственици приеха признателни плакети за изключителен принос на братята в развитието на училищното дело в Разлог и за дарение с непреходна стойност и обществена значимост.

Плакетите бяха връчени от председателя на ОбС-Разлог-д-р Мария Копанарова, която сподели, че днес честваме Освобождението на Разлог, но и делата на едни достойни жители на града.

Думата взе и кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев, който каза, че признателността на съвременното поколение към братя Каназиреви е доказателство за тяхната дейност и всеотдайност към хората, вдъхвайки по този начин упование в бъдещето, стремеж към развитие и любов към образованието.

Малчуганите от ОДЗ „Елиза Астинова“ поздравиха присъстващите на сесията и им подариха знамена с акценти от град Разлог, изрисувани от тях.

Празникът продължи с вдигане на знамето на Република България от армейците от военното формирование в гр. Благоевград, както и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски. Кметът инж. Красимир Герчев поднесе искрените си поздрави към своите съграждани.

Той каза, че както хората в миналото са поддържали вярата в бъднините и са се борили за свободата, така и ние трябва да се стремим да вървим напред с гордо вдигнати глави.
Интерес за жителите и гостите на град Разлог бе и изложбата „Завръщане у дома“ на художничката Здравка Лисйска, във фоайето на НЧ „15.09.1903-1909“. Художничката от години живее в Лондон, но любовта към родния Разлог винаги я връща у дома.

В празничния ден кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев откри санираната сграда на СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“, на официална церемония по рязане на лента.

Събитието е част от дейностите заложени по проект „Повишаване на енергийната ефективност на обществените сгради в град Разлог-сгради на образователната инфраструктура”.

Празничният ден ще завърши с концерт на певицата Емилия, който ще се състои от 18.00 ч. в НЧ „15.09.1903-1909“, гр. Разлог.

Преди нея участие ще вземат Духов оркестър, Мажоретен състав, Танцов клуб „Пирински наниз“, с ръководител Мария Калоянова, Танцов клуб „Мехомия“, с ръководител Данаил Атанасов, Танцов ансамбъл „Перун“, с ръководител Мария Калоянова, Ансамбъл „Разложки мераци“, с ръководители Благой Юруков и Райна Асева и самодейци от Театралния състав към читалището в Разлог.

Leave a Reply

Your email address will not be published.