Показват личните вещи на Ванга

Музикант направи серенада на любимата си пред цяло училище
February 14, 2018
Община Сандански ще отбележи 145 години от гибелта на Васил Левски
February 15, 2018

От вилиците и лъжиците, през готварската печка и ножовете до якетата и роклите на пророчицата – всичко ще бъде извадено на показ в къщата й в Петрич. Това съобщи директорът на Историческия музей в града Сотир Иванов.

“Хората познават Ванга в по-старите й години, а е хубаво да я опознаят в житието и битието й и на по-млади години. И на 30 тя е имала същата сила и обаятелност, както на 40 и на 50. За нас е изключително важно да покажем предметите и дрехите, които е ползвала и съответно носила през годините. Именно чрез тях ние можем да усетим и видим духовната й чистота”, споделя Иванов.

Всички предмети, аксесоари, домакински уреди, посуда, дрехи и обувки, които петричката пророчица е използвала вкъщи, трябва да останат непокътнати и напълно автентични. Затова и решението е всички те да бъдат изложени зад стъклени витрини, част от които вече са оборудвани със специално LED осветление. Това се налага, тъй като къщата е едва 60 кв.м. и вътре тя не е осветена достатъчно.

“Запазили сме нейната естетика и хармония в съчетаването на дрехите. Например една от любимите й сини рокли от кадифе в съчетание с ефирен шал и подходящи обувки”, разказва още Сотир Иванов.

На 5 май се навършват 10 години от откриването на къщата музей “Ванга” и всички дейности са свързани с предстоящия юбилей. Предстои освежаване и на втория етаж на дома, който е наречен “белия салон”. Там пророчицата е посрещала близките си и видни личности по онова време.

“Има цели 8 книги с впечатления от посетители, разказали за чудодейни изцеления и спомени от срещите си с пророчицата. В къщата всички могат да видят снимки и документи, които проследяват живота й”, споделя шефът на Историческия музей в Петрич пред вестника.

Кръглата годишнина домът музей ще посрещне и с чисто нова външна тоалетна. След 8-годишно чакане най-накрая Общинският съвет отпусна 5000 лв., с които да се вдигне така нужната постройка.

“На година минават по около 15 000 туристи в дома. Има вътрешна тоалетна, която отваряме само когато се налага спешно, но искаме да я съхраним автентична, а при толкова много хора няма как да стане. Затова е хубаво, че най-накрая ще имаме хубава тоалетна”, доволен е Сотир Иванов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *