Пеещи фонтани ще радват жители и гости на Благоевград

Майка написа писмо до местните педиатри в гр. Сандански
March 12, 2018
В Петрич се проведе Международен турнир по билярд
March 12, 2018

Проектът за реконструкцията на площад „Георги Измирлиев“ и подплощадното пространство по никакъв начин не променя сегашното архитектурното и художественото решение, с оглед на това, че е част от цялостното решение на почетния гражданин на Благоевград арх. Александър Баров.

Това каза на пресконференция кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Той показа пред представителите на медиите 3D визуализация, която показва как ще изглежда площад „Георги Измирлиев“ и подплощадното пространство след реконструкцията им, която се извършва в момента.

„Всички сме обединени около едно, че площадът и центърът са един от символите на Благоевград, затова няма да променяме нищо. Реконструкцията се налага, защото ако сега отидем в подземната част на площадното и подплощадното пространство ще видим, че всичко е компрометирано. Казвам това, защото много често чуваме, че плочките били здрави, аз обаче имам чувството, че някои хора не ходят по площада“, каза още д-р Атанас Камбитов.

Той заяви, че площадът е изграждан преди 30 години, затова няма как да няма увреждания по него. „Абсолютно всичко като качество и контрол ще бъде следено стриктно. Често напоследък чувам, че реконструкцията се прави, за да се усвоят едни пари, но нека сме наясно, че проектът се финансира с европейски средства, по оперативна програма и контролът е много голям. Никой няма да позволи да се направи нещо, ако то не е нужно“, уточни д-р Атанас Камбитов.

По думите му самите оперативни програми имат определени степени на контрол, затова и подобни проекти много по-трудно се реализират. Той допълни, че е изненадан от критиките свързани с дейностите, които се извършват. Според д-р Камбитов това, че финансирането на проекта е 100% с европейски средства би трябвало да е повод за похвала към общината. „Реконструкцията върви в срок. Материалите, които се използват минават на най-различни изпитания, защото амбицията ни е той да издържи поне още 30 години“, коментира д-р Камбитов.

Той съобщи, че допълнително към това, което се прави в момента, Община Благоевград е изготвила проект за обновяване на фонтаните, които се намират в централна градска част. Д-р Камбитов подчерта, че с него ще бъде надградено това, което се прави в момента. „Фонтаните ни ще станат като тези в Барселона – с програмиране и с музиката, която имаме за мапинга ни. Тя е наша музика и ние сме заплатили авторските си права по нея, подчерта д-р Камбитов.

Ако няма обжалвания до два месеца ще започне изграждането на видеонаблюдение в града, стана ясно още на днешната пресконференция.

Кметът обясни, че системата ще обхване централна градска част, абсолютно всички училища и детски градини.

„Не случайно акцентирам на училищата и детските гради. Не само в училищните дворове, но и в периметъра около тях ще бъдат поставени камери, защото знаете, че там има недобри практики. Обикновено там децата биват „зарибявани“ с наркотици и други неща. Идеята ни е максимално да обхванем тези райони, като ще дадем възможност охраната на училищата да могат да наблюдават какво се случва на камерите. Достъп ще има и полицията. Идеята ни е да се раздадат таблети на патрулките, за да може по-всяко време да следят какво се случва“, допълни д-р Камбитов.

/Фокус Пирин/

Leave a Reply

Your email address will not be published.