Кои депутати влизат в НС от 01 МИР-Благоевград

27 март – Международен ден на театъра
March 27, 2017
БТВ спря епизод от предаването на „Шоуто на Слави“
March 28, 2017

При обработени почти 100% от протоколите в Централната избирателна комисия, напълно ясни са кой взима 10 мандата в област Благоевград. Най-голям шанс за 11-ия мандат има партия ГЕРБ и по този начин партията на Бойко Борисов ще излъчи 5 депутата от Първи многомандатен избирателен район – Благоевград. Това сочат първите изчисления на разпределението на мандатите от 01 МИР Благоевград.

За сега със сигурност ГЕРБ има 4-ма депутати от Пиринската листа, БСП – 3, ДПС – 2, а Обединените патриоти ще излъчат 1 депутат. Петата партия, която влиза в парламента – ВОЛЯ, има много слаб резултат в област Благоевград. За нея са гласували 3 922-ма души или 2,53% от отишлите до урните вчера в Пиринско. Най-вероятно нейните гласове ще се пренасочат към друг избирателен район, където ще има по-голям шанс да спечели депутатско място. Остава 1 мандат, който трябва да се разпредели и най-големи шансове за него има ГЕРБ.

Преференциалния вот пренареди до голяма степен листата на ПП ГЕРБ на вчерашните избори. Припомняме, че най-вероятно партията на Бойко Борисов ще излъчи петима депутати от област Благоевград. По предварителни данни в 44-ото Народно събрание от Пиринско влизат: Александър Манолев, Стефан Апостолов, Георги Динев, Даниела Савеклиева и Александър Мацурев.

Прагът от 7% за пренареждане на листата са минали трима депутати от ГЕРБ в Пиринско. За Александър Манолев от Сандански гласа си са дали 6703-ма души. За синът на кмета на Симитли Апостол Апостолов – футболният съдия Стефан Апостолов преференциално са гласували 6637-ма души и така той от 22-ро място в листата влиза като депутат в бъдещия парламент. Трети по преференциален вот е председателят на ОбС Петрич Георги Динев, за който са гласували 5532-ма души. Останалите от листата на ГЕРБ в 01 МИР Благоевград не преминават прага от 7% или в случая 4067 преференциални гласа. Нататък депутатите ще бъдат излъчвани по реда им в партийната листа.

Водачът Цветан Цветанов заяви в национален ефир, че ще влезе в бъдещия парламент от област Велико Търново, така че следващите в листата Даниела Савеклиева и зам.-кметът на Банско Александър Мацурев стават депутати.

Феноменът 9/9 се появи за листата на ДПС в 01 Многомандатен избирателен район – Благоевград. Всичко обаче е в ръцете на водача на листата Делян Пеевски. Както E79news писа, ДПС вкарва двама депутати от област Благоевград. Това за момента са водачът Делян Пеевски и вторият в листата, който е получил и най-голям преференциален вот Елхан Кълков – заместник-кмет на Сатовча.

Пеевски обаче е водач и на листата в област Пазарджик и, ако реши да влезе от там, то освобождава място в Пиринската листа. То обаче няма да се заеме от третия в листата, а от деветия – Али Авдиков. Феноменът 9/9 (ДПС бе под №9 в бюлетината, а Авдиков е №9 в преференциалния вот) има голяма вероятност да пренареди листата на ДПС в област Благоевград.

Прагът от 7% за пренареждане на листата ДПС са минали единствено Елхан Кълков (4058 гласа) и Али Авдиков (1682 гласа). По този начин Авдиков става първа резерва в случай, че Пеевски влезе в 44-ото Народно събрание от област Пазарджик.

При БСП мандатите са три – Тома Томов, водач на листата на Коалиция “БСП за България”.Следван от Богдан Боцев от Гоце Делчев с 5238 преференции и трети е вторият в листата с 2516 гласа Николай Бошкилов.

Един депутат ще имат Обединените патриоти и това е войводата от Сандански Атанас Стоянов.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *