27 март – Международен ден на театъра

Атанас Стоянов благодари на своите избиратели
March 27, 2017
Кои депутати влизат в НС от 01 МИР-Благоевград
March 27, 2017

Днес е Международният ден на театъра. Традицията по отбелязването на този празник започва от 1961г. по инициатива на Международния театрален институт. От тогава всяка година на 27-ми март отбелязваме този ден като Деня на театъра.

Театралното изкуство възниква в Древна Елада. В началото са започнали да се изнасят пиеси по време на празниците в чест на Дионис. Характерна черта за древногръцкия театър е това, че всяка пиеса включвала максимум трима актьори и то само мъже. Всички те са носели маски, които им позволявали да играят няколко роли наведнъж. А Древен Рим театъра е променил своя облик – увеличил се е броят на актьорския състав и вече сред актьорите се появили и жени. В Средновековието промяната на историческата обстановка предразполага към промени в културната среда. Разпространението на религията във всяка една сфера на живота променя и театралното изкуство. По това време се играят предимно пиеси с религиозен характер, които имат за цел да проповядват определени идеали. Истинският апогей в разнообразието на театралната сцена се достига през 20-ти век. Нови стилове, синтез на нови и стари театрални форми, авангардни театрални течения, пиеси, инспирирани от променящата се ежедневно житейска сцена.

В България театърът също се разпространява много бързо. Първите прояви са свързани с читалищата, които са били център на обществения и духовен живот в страната в средата на XIX век. Първата театрална постановка е представена в Шумен през 1856 година. Това е комедията „Михаил Мишкоед” на Сава Доброплодни, който по това време работи като учител в Шумен.

Leave a Reply

Your email address will not be published.