И. Мицански: Гладен съм за още мачове с националната фланелка

Кампания „Неразказани предания и легенди за моя роден край“ стартира в Сандански
March 14, 2017
Постановка на Николай Урумов “Лалугер“ ще се постави безплатно тази събота в Сандански
March 15, 2017

Десет години по-късно – през зимата на 2017-а, Илиян Мица­нски отново облече еки­па на Корона (Киелце). Прес­тоят на санданчанина в Левски се превърна в пълен провал и роденият през 1985 година нападател отново реши да пробва късмета си в чужбина. Бе обявен за ненужен на “Ге­рена”, но стартът му в полската Екстракласа бе повече от добър.

За пет мача Мицански вече реализира три попадения за новия си отбор, като изработи и две дуз­пи. Обстановката в местното първенство му е отлично позната, след като игра за Амика Вронки (2005/06), в пери­ода 2006/08 бе собстве­ност на Лех (Познан), а след това и на Заглембе (Любин) – 2008/10. Даван бе под наем на Одра (Воджислав), а в сегашния си тим бе през есента на 2006-а отново като пре­отстъпен от Лех. Не ус­пя да се разпише тогава – 5 мача без гол за тима от Киелце, но го прави сега.

“Няма какво да лъ­жа. Когато бях в Корона преди десет години, атмос­ферата бе драматична. Не знам защо. Но причи­ната не е, че не играех. Сега вече всичко изглеж­да различно. Беше грешка да отивам в българския клуб, ето защо реших да подпиша договор с Коро­на. Нивото тук е повишено, виждате в какви отбори отиват местни­те играчи след добър сезон”, казва Илиян.

Мицански се вписва добре в Корона, пишат и полските медии. Иг­рачът е като у дома си, като през уикенда отно­во се разписа, въпреки че неговият тим загуби ви­зитата си в Бялисток на лидера Ягелония с 1:4. В отбора са бившите игра­чи на Лудогорец Дани Абало и Милан Борян. “Имам договор до края на сезона с опцията да бъде продължен с още една го­дина. Ако президентът ми предложи контракт за десет години, ще го прие­ма и ще играя тук до 41. Уверен съм за бъдещето”, коментира пред местни­те медии бившият нападател на германския Кайзерслаутерн.

Интересното е, че през сезон 2008/09 българинът стана голмайстор на втория ешелон в Полша със Заглебие, а след това бе втори най-добър реа­лизатор в елита със съ­щия отбор, като пред него бе настоящият голмайстор на Байерн (Мюнхен) Роберт Левандовски.

“Поляците са също тол­кова отворени, колкото и българите. Никога не съм имал проблеми в та­зи страна. В Полша има чудесни стадиони и фенове, а когато някой съ­народник ме попита, ви­наги го съветвам да дой­де. Имах контакт с треньорския щаб на на­ционалния отбор и се на­дявам да се върна. Преди Евро 2012 вкарах победен гол за България срещу Хо­ландия за 2:1 в Амстер­дам. Тим Крул извади топката от мрежата и се чувствах като цар. Беше контрола, а я гледаха 50 хиляди души. Много ценя и гола ми срещу Италия в София (2:2) в евроквалификация. Гладен съм за още мачове с представителния”, допълни още Илиян пред полските медии.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *