Гаврил Цветанов: Село Поленица нараства с всяка година

Микробус се заби в учебна кола на Е-79
April 24, 2017
Първа победа за ,,Еделвайс – Цветанов” Поленица
April 24, 2017

Не само София расте, но и едно санданско село. В Поленица жителите преди десетина години били само 800, а в момента са 2000. Ръстът е с над 100 души на година. „Ние сме единственото населено място с положителен прираст в община Сандански. Раждат се по двадесетина деца, смъртните случаи са 4-5 годишно. Напълнихме се с граждани, спокойно можем и град да станем”, казва кметът Гаврил Цветанов.

Селището е само на 1,3 километра от общинския център и това е сред причините да има такъв наплив на новодомци. Стотици са новите къщи, в много парцели пък се строят още жилища на мераклии да зарежат града и да заживеят на село. Другото предимство на Поленица са изградените комуникации и непрекъснатото им подобряване. Само за година и половина са изцяло асфалтирани две улици, на които е подменен и водопроводът. Сега предстои същото да се случи с най-дългата улица „Съединение”, на която ще се сменят старите етернитови тръби с нови и по-широки, тъй като трябва да се увеличи и дебитът на водата заради наплива на нови жители.

„Привличат ги спокойствието и чистотата, два пъти в седмицата се събират отпадъците. Тук са построени и четири хотела. През есента на миналата година възродихме футболния отбор, миналата седмица спечелихме и първата си победа в Б-окръжна група. Правим и модерен стадион. Вървим напред, развиваме се”, твърди селският управник, който е бивш борец.

Предстои да бъде одобрен проект и за ремонта на сградата на Народно читалище „Яне Сандански”, в която е и кметството. За кмета няма проблем и в момента, но е важно да има подходящи условия за репетиции на самодейците – деца и възрастни, които се увеличават с всяка изминала година. Защото Поленица ще продължи да расте благодарение на гражданите, които искат да имат дом в селото.

Leave a Reply

Your email address will not be published.