Бедствено положение в Карлово – Болницата, лечебницата и училището без покриви

Сесия на ОбС – Сандански, дневен ред – 25 януари
January 18, 2018
Обявиха грипна епидемия в Благоевград
January 19, 2018

В община Карлово е обявено бедствено положение поради ураганния вятър, от чиито екстремни пулсации и пориви са нанесени множество материални щети.

Бедственото положение в сила от тази сутрин – 8.00 часа, обяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

За овладяване на бедствието щабът за Координация ще премине на непрекъснат режим на работа, а кметовете на населените места ще организират ефективната работа на екипите, които ще извършат неотложните възстановителни дейности. Бедственото положение ще бъде в сила до преодоляване на кризата, съобщиха от общината. По данни към момента, силният вятър е повалил част от покрива на МБАЛ “Киро Попов”. Части от него са се стоварили върху една линейка.

Алуминиевата дограма е поддала и е навлязла в кабинетите. Вятърът е отнесъл и покрива на здравната служба в село Васил Левски. Местни медии информират за нанесени щети и по покрива на училище „Христо Проданов”, където преди няколко месеца е приключил ремонт. Най-много сигнали за щети са подадени от град Баня, където са регистрирани над 30 обаждания за паднали дървета. Има много дървета, които са препречили улиците, а контейнерите за смет се движат от вятъра. За щастие, данни за пострадали хора няма. Местните власти работят, щабът е впрегнат с всички ресурси за отстраняване на щети и подпомагане на населението. Хората са предупредени да не излизат от домовете си. Много селища са все още без ток. Над 60 сигнала за паднали дървета, опасни предмети и скъсани електропроводи са получени в оперативните центрове на пожарната.

185 населени места в южната част на страната са без електрозахранване: област Пловдив /36 населени места/, област Смолян /78 населени места/, област Стара Загора /11 населени места/, област Бургас /2 населени места/, област Хасково /33 населени места/, област Кърджали /5 населени места/, област Пазарджик /7 населени места/, област Сливен /13 населени места/.

До 13 часа днес в пожарните служби в цялата страна са получени 63 сигнала за произшествия, свързани с метеорологичната обстановка. Основната част от тях са за паднали дървета, съборени билбордове и скъсани електропроводи. Снеговалеж и силен вятър има в областите Варна, Добрич, Габрово, Кюстендил и Пазарджик. Силният вятър, придружен с дъжд и мокър сняг, предизвика редица аварии по съоръженията от електроразпределителната мрежа в цяла Североизточна България.

Много селища в региона са без ток. Засегнати са населени места в областите Велико Търново, Габрово, Търговище, Варна, и Добрич. В Смолян са получени са сигнали за паднали дървета и висящи опасни предмети от покривите на сградите. Прекъснато е електроснабдяването в селата Турян, Станевска махала, Река, Требище, цялото Арденско корито, Момчиловци, Соколовци и Тикале. Затворени за движение са пътищата за Турян, Габрица и Левочево, както и около селата Киселчово, Черново, Мугла, и Смолян – Пампорово.

Със заповед на кмета на община Смолян е обявено бедствено положение Във Варна и Добрич са получени десетки съобщения за паднали дървета на територията на двете области. Поради обилен снеговалеж и силен вятър временно е ограничено движението по път II-29 Варна – Добрич, Добрич – Генерал Тошево – Кардам, и път III-2902 Кичево – Аксаковска панорама. Екипи от пожарникари и спасители оказват помощ и на закъсали поради снегонавявания превозни средства. Няма данни за бедстващи хора.

В Ловешко са затворени проходите Троян-Кърнаре и Шипково-Рибарица. Вятъра в областта по данни на Хидрометеорологичната обсерватория при НИМХ-гр.Плевен е 10м/с. Ограничено е движението по път I-5 Казанлък – Шипка, трафикът е насочен по обходен маршрут /път I-6 Казанлък – Дунавци – път III-5601 Дунавци – Шейново – Шипка/. Ограничено е и движението в посока Габрово по път I-5 Казанлък – Габрово. За товарни автомобили над 12 тона е ограничено преминаването по път III-358 Шипково – Рибарица. Затворен за всички видове моторни превозни средства е Троянският проход.

В област Габрово 28 населени места са без електрозахранване . Всички аварийни екипи са мобилизирани за отстраняване на възникналите повреди. В много райони работата на специалистите е затруднена от метеорологичната обстановка, която на места се усложнява.

В Сливенско снежна буря затвори много от пътищата. В областта също има селища без ток. Врачанско също е засегнато от бурните ветрове. /БГНЕС

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *