Александър Манолев: България има нужда от стабилност

Повече от 700 души дойдоха на закриването на кампанията на ПП ГЕРБ в Сандански
March 23, 2017
Кирил Божкилов: Време е да заемем позиция и да гласуваме за личности
March 24, 2017

Визитка

Александър Манолев е кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ в област Благоевград.

Завършва с отличие University College of London, Великобритания, специалност „Икономика”. Специализирал е в Будапеща, в Прага и в Лондон в сферата на инвестициите и управлението на европейски проекти. Има дългогодишен професионален опит в областта на маркетинга. Заемал е ръководни позиции в редица компании. Назначен за заместник-министър на туризма в правителството с министър-председател Бойко Борисов. В средата на 2016 г. поема управлението на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

Семеен с две деца.

Владее английски, испански, гръцки и руски език.

 

В края сме на една динамична кампания. Как премина тя за Вас, на какво заложихте в нейния ход?

Опитах се да стигна до максимално много хора, за да разговаряме очи в очи за бъдещето на региона и страната ни. Проведохме над 100 срещи с хиляди различни хора. Разговаряхме в села, махали, шивашки цехове, физкултурни салони и къде ли още не. Чух толкова много истории. Имаше критика, но и вяра, че трябва да продължим в посоката, която сме поели и да надграждаме постигнатите резултати. Това ми дава силен заряд и доза оптимизъм за изборите, които ни предстоят в неделя. Защото виждам, че те не искат да се върнем назад. Искат да усетят промяна в начина си на живот, в доходите и услугите, които получават. Именно това е основен приоритет в програмата ни и нещо, което ще се случи през следващите 4 години, ако имаме подкрепата им. Имаме ясни ангажименти и конкретни срокове. Ако се запази този темп на растеж, тоест държавата работи на оборотите наложени от ГЕРБ, за този период можем да постигнем увеличение на минималната работна заплата на 650 лв. и нарастване на средната на 1 500 лв. Заедно с това ще растат и пенсиите. Но всичко ще става постепенно.

Какво според Вас ще се случи след изборите?

Хората искат стабилност. Искат ясен хоризонт и спокойствие за своя живот и бъдещето на децата си. ГЕРБ е партията, която в годините е показала, че работи именно в тази посока. Затова вярвам, че въпреки натрупаната умора от избори и този краен популизъм, който се е развихрил, хората ще дадат подкрепа на тези, които са показали, че постигат видими резултати. Защото когато говориш за управлението на ГЕРБ можеш да видиш направеното – магистралите, жп линиите, санирането, пречиствателните станции и т.н. Сега е дошло време да се видят и реални резултати в повишаване качеството на живот на всеки един човек. Има икономическата логика това да се случи.

Как искате да видите България в деня след изборите?

Искам да видя България обединена с едно стабилно правителство. Това е изключително важно. Всички тези процеси, които виждаме – напрежение между Турция и Европа, атентати, бежанска криза… Това са проблеми, които могат да избухнат във всеки един момент. Затова бих казал дори, че е от историческа важност да се състави кабинет след изборите. Надявам се и да получим достатъчно подкрепа, за да може ГЕРБ да поеме тази отговорност. Защото в този момент няма партия, която да е готова да покаже бъдещите си министри и всеки от тях да има толкова натрупан опит в управлението на страната.

За какво ще работите, ако бъдете избран?

Моите приоритети са приоритетите на ГЕРБ. Разбира се за нашия регион е изключително важно по-бързото завършване на АМ Струма. Това означава повече инвестиции, улеснен транспорт и туризъм. Имам идея да инициирам създаването на регионален етикет за качество на вината, които произвеждаме. Така ще можем да се предпазим от имитиращи продукти и по-лесно да излизаме на чуждестранни пазари. Разбира се туризмът има огромен потенциал. Тук искам да подчертая нещо много важно, което като че ли се забравя. ГЕРБ е единствената партия, която отдели туризма като национален приоритет и създаде самостоятелно Министерство на туризма в рамките на предходното управление. И резултатите не закъсняха – за 2016 г. имаме безпрецедентен ръст. Над 8,2 млн. чуждестранни туристи избраха България за своята почивка и ваканция – повече от собственото ни население и абсолютен рекорд в историята ни.

Как се отрази това на региона ни?

Област Благоевград също има много добри резултати – за 2016 г. сме посрещнали над половин милион туристи. Сега е много важно да надградим тези резултати и през 2017 г. За нашия регион бе много важно, че като заместник-министър успях да съдействам Сандански и Белица да бъдат утвърдени сред най-добрите туристически дестинации на ниво ЕС и да се отпуснат целеви средства за тяхното популяризиране. Изготвихме редица рекламни материали, в това число и видео клипове. Сега трябва подкрепа от държавата и те да се показват по международни телевизии, форуми и борси, за да научат чужденците за нас, което ще ни даде нов тласък. Ще ни изведе на друго ниво. Защото до момента секторът се развива благодарение на частната инициатива. Позитивен знак е, че утре (б.а. днес – 24 март) с г-н Стефан Шарлопов ще направим първа копка за изграждане на ново петзвездно крило на неговия хотел в Сандански. Това показва, че обемите се увеличават и ние се утвърждаваме като една от най-добрите СПА дестинации. Той е поел ангажимент в него да работят само хора от региона…

Ако има достатъчно подготвени кадри, защото това е проблем на национално ниво в сектор туризъм, нали?

Точно така, туризмът е един от секторите на икономиката ни, за който има недостиг на работна ръка в цялата страна. В нашия регион има още една особеност – освен от сервитьори, камериери и бармани, ние имаме нужда и от кинезотерапевти специалисти по СПА и други услуги. Този проблем може да бъде решен като се застъпи дуалното обучение. Аз самият искам да се направи пълен преглед на учебните програми в региона и те да бъдат изцяло съобразени с нуждите на пазара на труда. Ако има такава потребност, ще се ангажирам да съдействам за създаването на нови паралелки, които отчитат тези нужди на регионално ниво. Така завършващите не само, че ще има какво да работят, но и ще останат при семействата си, вместо да търсят бъдещето си в големия град или в чужбина.

През годините са натрупани много проблеми в образованието, които чакат да бъдат решени…

Това е така. Именно затова основен приоритет в програмата на ГЕРБ е образованието. На първо място двойно увеличение на учителските заплати. Защото е много важно да имаме добре подготвени и мотивирани учители. Но не само това – нужни са промени в нормативните и поднормативните документи и по-масово навлизане на технологиите в обучителния процес. Трябва заедно с учителите да се намерят най-верните решения и да се преодолеят проблемите на системата. Защото само с увеличение на заплатите няма да постигнем желания резултат. А целта е ясна – нашите деца трябва да получават конкурентно образование на връстниците си на Запад.

Защо трябва хората да Ви подкрепят преференциално?

Аз се надявам на първо място да дадат подкрепа на ГЕРБ, за да се продължи всичко направено до тук. Преференцията е нещо положително – тя вкарва мажоритарния елемент в избора. Чрез него всеки човек може да избере за кого да гласува и после да изисква и очаква от него. Аз съм подреден на 5-а позиция в листата ни и ако човек отбележи кръгчето с този номер в дясната половина, тогава дава гласа си персонално за мен и приоритетите, за които ще работя. Със сигурност, ако получа такава подкрепа ще запазя връзката с хората от региона – ще имам приемни дни, в които да се срещам и да разговарям с тях. За да чуя проблемите, критиките и предложенията им. Ще се стремя и да търся контакта с хората – така както бе по време на предизборната кампания. Тези срещи, които направих през последния месец ще продължат. Защото вярвам, че за всеки избран политик трябва да е от първостепенно значение да не губи връзката със своя регион и с хората, които са го избрали. Така разбирам аз политиката, така искам да работя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *