25-километровият участък от АМ “Струма” до Сандански ще бъде пуснат до края на 2018 година

Нов микробус за хора с увреждания в Сандански
October 1, 2017
Стотици взеха участие в туристически поход „По стъпките на Самуиловите воини“
October 2, 2017

Автомагистрала „Струма“ се изгражда със скоростни темпове. 25-километровият участък до Сандански ще бъде пуснат в експлоатация до края на 2018 година,

Това каза регионалният министър Николай Нанков, пояснявайки, че крайният срок е месец май 2019 година. До 2023 г. автомагистрала „Струма“ трябва да бъде завършена изцяло, заедно с 18 километровия участък през Кресненското дефиле.

Най-оптималният вариант от икономическа, екологична гледна точка и най-вече от гледна точка на пътната безопасност и сигурност на преминаване е полуизточният вариант на трасе. Движението в посока Кулата – Солун ще бъде през дефилето, а в обратна посока – към София, ще се осъществява източно от дефилето.

Той коментира и част от другите варианти за изграждане на магистралата в участъка на Кресненското дефиле.

Двата варианта, свързани с изграждането на магистрала вътре в дефилето, са технологично най-неустойчиви, посочи министърът и поясни, че проектът с изграждането на дълъг тунел е най-неблагонадежден от екологична, финансова гледна точка, времеви срокове и като безопасност, тъй като това районът на Кресна е сеизмично най-опасният в България.

Затова този вариант не е разглеждан при представянето на проектите в Брюксел.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *