Теодор Георгиев извади кръста в Разлог на Йордановден

Убийство в санданското село Катунци, има задържан
January 6, 2022
Ники Митов извади кръста в град Кресна
January 6, 2022
Днес българската православна църква отбелязва Йордановден. В народния календар празникът е известен още и като Богоявление. На този ден ознаменуваме кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника.
Обичаят има различни наименования в различните области на страната- Кръстовден, Водици или Водокръщи. Наречен така, защото на този ден всеки, който иска да е здрав през годината се окъпва или поне се измива на реката.
На Йордановден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от свещенник. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи, а силата й е в това, че пази от болести и пречиства душата.
В Разлог кръста хвана 33-годишният Теодор Георгиев, който за поредна година участва в ритуала по хвърляне на кръста. Според обичая, младият мъж ще обиколи къщи и работни места на жителите от общината, които ще целунат кръста за здраве и благоденствие.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *