Представят възможностите за инвестиции в индустриална зона Сандански пред най-големият индустриален съюз в Европа

Трима намушкани пред дискотека в Благоевград
November 23, 2017
Министър Красен Кралев награди Атанас Свисов за постигнатото в Бахрейн
November 23, 2017

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев е представил проекта за индустриална зона Сандански пред някои от най-големите организации на германския бизнес в Бавария. За това съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. В рамките на свое посещение в провинцията той е представил възможностите за инвестиции в региона пред представители на Индустриално-търговската камара за Мюнхен и Съюза на производителите на машини и съоръжения.

„Стратегическото географско положение е едно от предимствата на България като бизнес и инвестиционна дестинация“, е казал Александър Манолев. По думите му баварските компании могат да се възползват от тази възможност чрез производствени инвестиции, логистични центрове и междуфирмено коопериране за разширяване на присъствието си на пазарите на страните от Централна Азия, Близкия и Далечния Изток и Северна Африка. Той представи и индустриалните зони в България и плановете за обособяване на нова локация при Сандански. „Тази нова зона, която е в процес на обособяване може да предложи улеснен достъп до трети страни през Солунското пристанище и благодарение на модернизиращата се инфраструктура в региона“, е подчертал икономическият заместник-министър.
Съюзът на производителите на машини и съоръжения представлява над 3 200 предимно средни предприятия от индустрията на инвестиционните стоки, с което е най-големият индустриален съюз в Европа. Той представлява общите икономически, технически и научни интереси на машиностроенето, особено по отношение на национални и международни организации, институции и икономически кръгове. Германската машиностроителна индустрия е водеща в международен мащаб – в 25 от 31 сравними специализирани сектора германските фирми са в топ 3, а половината дори са водещи в световен мащаб. Производството на машини и съоръжения в Германия има над 1 млн. служители и е най-големият индустриален работодател. С годишен оборот от 220 млрд.евро е един от водещите индустриални сектори в Германия.


Индустриално-търговската камара за Мюнхен и Горна Бавария е най-голямата в провинцията и една от най-големите предприемачески мрежи в Европа. В нея членуват около 380 хил. фирми.
Зам.-министър Манолев е на посещение в Мюнхен по покана на Министерството на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите на Бавария за участие в Деня на експорта на провинцията. България бе и официален гост на Тържественото връчване на Наградата за експорт Бавария 2017, на което присъстваха над 100 баварски компании, както и представители на неправителствения сектор и федералното управление. В рамките на събитието зам.-министър Манолев се е срещнал и с министъра на икономиката и медиите, енергетиката и технологиите на Бавария Илзе Айгнер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *