Правителството смени 9 областни управители

Община Петрич започна подготовката за церемонията „Спортист на годината“
January 5, 2022
Само хора със зелен серификат или негативен тест ще скачат за кръста в …
January 5, 2022

Още смени ще има следващата седмица, обяви Лена Бориславова

Бургас, Благоевград, Велико Търново, Видин, Добрич, Пловдив, Смолян, София-област и Хасково са с нови областни управители. Те са от квотите на БСП и „Демократична България”. Решението е взето на заседанието на Министерския съвет в сряда. Новината съобщи Лена Бориславова, шеф на кабинета на „Петков”.

„Няма да им бъдат вменявани нови функции. Но по закон те са част от политическия кабинет и трябва да прокарват мерките и политиките, които взима едно правителство за отделните райони”, каза Бориславова.

„Следващата седмица ще бъдат попълнени и другите позиции в страната”, заяви още говорителят на кабинета.

От ДБ съобщиха, че от тях са излъчени областните управители на Пловдив, Хасково, Велико Търново и Видин.

Освен това правителството ще отзове Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия. Бориславова определи неговото назначение през 2019 г. като политическо. „То беше съпроводено с широко обществено недоволство. Редно е политическите назначения да бъдат свеждани до минимум. Вместо това България в международен и вътрешен план да бъде представлявана от хора, които имат най-добрите качества за съответната позиция. Затова беше предложена смяната на нашия представител във Валенсия”, каза Бориславова.

Предстои среща България – Северна Македония. Бориславова обясни, че към момента се изчистват темите, които да бъдат коментирани. Всяко министерство ще може да предложи въпроси, които да бъдат повдигнати по време на срещата, за да бъде защитен българският интерес на всяко едно ниво.

Кабинетът гласува и увеличаването на помощите в сектор „Туризъм” с половин милион лева и удължени до 30 юни 2022 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *