Вместо щаб – комитет ще бори коронавируса в България

Пожар в училище, евакуираха 440 деца
January 4, 2022
Община Сандански и Звено „Озеленяване“ ще извършват окастряне на клони по подадени сигнали и жалби
January 4, 2022

Ако старата власт се бореше срещу коронавируса с Национален оперативен щаб (НОЩ), то новата ще го прави с “пандемичен комитет“ (ПК). Това стана ясно след заседание на представители на различни институции в здравното министерство днес по обед. Сбирката бе по повод ръста на разпространението на заразата през последните дни и регистрирането на варианта Омикрон у нас. Реално нови мерки засега няма, ще се затегне единствено граничния контрол. Новината е сформирането на комитета.

Дали той ще повтори някои от функциите на разпуснатия през пролетта НОЩ, или ще извършва съвсем други дейности, тепърва ще се разбере. Ако се съди от официалната информация за него, това ще бъде

структура в самото здравно министерство.

“Проф. Асена Сербезова сформира пандемичен комитет в здравното ведомство, чиято задача е да анализира и координира дейностите по изпълнение и контрол на въведените в страната противоепидемични мерки. Комитетът ще бъде ръководен от заместник-министър доц. Георги Йорданов. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ“, гласи информацията на министерството.

На заседанието е решено да продължи наблюдението на епидемичната ситуация. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е съобщил, че в зависимост от показателите е готов да предложи актуализация на мерките. Към настоящия момент не се предвиждат нови, с изключение на режима за пристигащите у нас – лица, влизащи от т.нар. „червената зона“, освен сертификат за ваксинация или преболедуване, ще трябва да предоставят и отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в България. В противен случай ще подлежат на 10-дневна карантина.

По-рано днес Кунчев коментира, че най-важните мерки вече са предприети.

Според него няма да се наложи въвеждането на пълен локдаун във вида, който познаваме от пролетта на 2020 г.  Една от причините е, че Омикрон, която очевидно ще доминира в идните седмици и месеци, макар и силно заразен, не поразява толкова тежко  инфектираните.

АКТУАЛНИТЕ ДАННИ

Вече няма съмнение – Новата година започва с нова вълна на коронавируса в България. Делът на положителните проби неумолимо расте и за последното денонощие е надхвърлил 11% –  при направени 17 408 изследвания са установени 1918 заразени, показват данните на Единния информационен портал. В добрите дни преди коледните празници процентите на потвърдените случаи бяха едноцифрени.

Бързо расте и броят на пациентите с COVID-19, чието състояние налага болнично лечение. Хоспитализираните вече са 4306, а предното денонощие бяха 4168. 315 са новопритетите пациенти, като 80% от тях не са ваксинирани. Това са официалните данни, но истинският процент вероятно е по-висок – публична тайна е, че немалко хора си купуват фалшиви зелени сертификати и всъщност не са имунизирани. В тази връзка премиерът Кирил Петков вече се закани, че ще се проверяват всички случаи, в които пациенти със сертификат за завършен цикъл на ваксинация са починали, за да се изясни дали няма документна измама.

Още 53-има са загубили битката с болестта през последното денонощие. 96.23% от тях не са били ваксинирани.  638 души са излекувани.

Новите имунизации за последните 24 часа са много малко – поставени са едва 6830 дози. Трябва да се отчете все пак, че денят бе почивен и че част от ваксинационните центрове не работеха.

 

НОВИ МЕРКИ В СОФИЯ

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви чрез профила си във “Фейсбук”, че са взети нови мерки за подобряване на темповете на ваксинация, както и за спазване на противоепидемичните мерки. От днес са възстановили работа 9 ваксинационни пункта – седем от тях са в поликлиники (№8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24 ДКЦ), а другите две са изнесените пунктове на метростанциите на НДК и СУ “Св. Кл. Охридски”. Тази събота и неделя (8 и 9 януари) отново ще работят пунктовете в търговските центрове “Парадайс”, “Сердика”, “Ринг Мол”, “The Mall” и “България”, както и културния дом в квартал “Дружба”. През уикенда ще дежурят също екипите на двете метростанции, както и в 12 ДКЦ и 24 ДКЦ. Фандъкова обеща също, че ще се засили контрола на носенето на маски в градския транспорт и търговските обекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *