Александър Манолев: За последните 10 г. Германия, Австрия и Холандия са инвестирали над 16 млрд. евро в икономиката ни

Младежи ГЕРБ ще проведат зимен университет в Сандански
February 23, 2018
Русенец спечели 4,4 млн. от тотото
February 24, 2018

За последното десетилетие чуждестранните инвестиции само от три европейски държави – Германия, Австрия и Холандия надхвърлят 16 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Той бе един от лекторите в рамките на IX Зимен университет на Младежи – ГЕРБ, който се провежда в Сандански. Форумът бе открит от зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, а приветствия към участниците направиха и зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев, кметовете на Благоевград и Сандански Атанас Камбитов и Кирил Котев, народният представител Даниела Савеклиева и др.

Зам.-министър Манолев говори по темата „Младите хора – двигател на икономиката“, като в своето изказване акцентира на предизвикателствата, които стоят пред нас с дигитализирането на икономиката и на възможностите пред младежите в променящата се среда. „България ще получи всички шансове да извлече максимума от тази нова ситуация и от нас зависи как ще се възползваме от тях“, посочи Александър Манолев. По думите му имаме преимуществото да сме сравнително близо до големите пазари, а редица чуждестранни компании вече оперират в страната ни. „Но най-важният фактор за бъдещето на бизнес средата в България са кадрите. Затова е толкова важна връзката между образованието и пазара на труда, а хората от вашето поколение ще са тези, които ще ни водят напред в новата епоха“, обърна се той към аудиторията.

Той обърна внимание и на част от резултатите в икономическата сфера, които правителството постигна през 2017 г. „Последната година беше най-силната в икономически план от кризата насам. Растежът е около 4%, пазарът на труда създаде рекорден брой нови работни места, а заетостта по последни данни е на най-високото си ниво за последните 10 г.“, акцентира икономическият заместник-министър. По думите му по предварителни данни на НСИ през третото тримесечие на 2017 г. разходите на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 10.7% . „Това означава, че възнагражденията вървят нагоре, а България е в топ 5 по икономически растеж в ЕС“, допълни Александър Манолев.

Гост-лектори на двудневната конференция са още министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова, председателят на Комисията по образование и наука в Народното събрание Милена Дамянова, евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и др.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *