Започна разчистването на скалите от жп линията в Кресненското дефиле

ЧЕРЕН ПЕТЪК! Уникална промоция в AquaSun Hotel and Spa, гр. Сандански
November 20, 2018
Кола се самозапали в Сандански
November 20, 2018

Започна разчистването на скалите, паднали върху жп линията Благоевград-Петрич. Снощи пътнически влак дерайлира в дефилета на Кресна, след като се удари в огромна скала с тежест 50 тона.

Пострадаха осем души, от които трима остават за лечение в болница, а останалите вече са изписани. В болница са настанени началникът на влака, помощник-машинистът и един от пътниците. Травмите им не са тежки и се очаква скоро да бъдат изписани.

Извършва се пълен оглед на целия скален откос, който е над линията. Междувременно е започнала работата по разбиване и отстраняване на скалните късове от железния път. На място е пристигнала тежка пътна механизация за извозването им. Предстои вдигане на локомотива, обясниха от НКЖИ.

Очаква се движението на влаковете между Петрич и Благоевград да бъде възстановено до 48 часа.

Националният пътнически превозвач е осигурил автобуси за превоз на пътниците между Благоевград, Петрич и Кулата. Автобусите се движат по разписанието на отменените влакове и обслужват всички гари и спирки по маршрута им на движение.

Припомняме, че скалата полетя към влака малко преди 19.00 часа снощи. Със страшна сила локомотивът е пометен от 50-тонния къс. Влакът като по чудо не пада в река Струма. Минути по-късно вече десетки линейки и пожарни се лутат в търсене на път към пострадалите, а такъв няма. След жестокия удар пътниците остават сами на релсите – някои ранени, други панически изплашени. Блокирани от едната страна от скали, а от другата от река Струма, хората търсят спасение в непрогледната тъмнина, вървейки сляпо по релсите в посока Кресна. След час всички пътници слязоха от жп линията – вече в безопасност.

Рано тази сутрин започна операцията по премахването на скалната маса. Според експертите по безопасност жп трасето в Кресненското дефиле е в добро състояние, а инцидентът не е имало как да се предвиди. Заради катастрофата всички пострадали пътници ще получат обезщетение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *