Зам.-министър Манолев: Отчитаме двоен ръст на износа на български вина за Китай

Община Сандански ще отбележи 145 години от гибелта на Васил Левски
February 15, 2018
Тинейджърка с мозъчен кръвоизлив в “Пирогов”, след каскада с мотор
February 16, 2018

Българските вина започват да навлизат все повече на азиатските пазари – за 2017 г. е регистрирано двойно увеличение на износа ни за Китай. Това нарежда азиатската държава на второ място от всички експортни дестинации за българския винен бизнес. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на традиционно зарязване на лозови масиви в Пиринския регион.

„За виното трябва да говорим повече като бизнес с огромен експортен потенциал“, посочи Александър Манолев. По думите му за миналата година от България са изнесени вина на обща стойност от над 31 млн. евро. Основни наши пазари са Полша, Швеция, Русия, Чехия и др. „Статистиката показва, че броят на предприятията в сектора нараства средногодишно с около 5%, а общият им оборот е над 130 млн. евро“, допълни той.

Икономическият заместник-министър подчерта, че потенциалът е още по-голям и се ангажира, че българските търговски аташета зад граница ще продължат да подкрепят всеки български винопроизводител в усилията му да стъпи на нови пазари.

На събитието, което се състоя днес във винарска изба „Златен Рожен“, присъстваха и кметове на население места от областта, народни представители и др. Заедно с традиционното зарязване на лозовите масиви бе символично открита и новата инвестиция на компанията, което я превръща в едно от най-големите предприятия в региона.

Leave a Reply

Your email address will not be published.