Заместник-министър Александър Манолев участва в откриването на Мелнишките дни на Възрожденската култура

Посрещаме юли месец с адска жега
July 1, 2017
Минималната пенсия вече е 180 лв.
July 1, 2017

За първото тримесечие на 2017 г. българите са похарчили близо 110 млн. лв. за пътувания в страната. Така че подобни събития, които са насочени основно към нашите сънародници могат да имат сериозно отражение в местната икономика. Това каза заместник-министърът на икономиката Александър Манолев при откриването на Мелнишките дни на Възрожденската култура. На него присъстваха и зам.-кмета на община Сандански Зорица Органджиева, кмета на Мелник Наско Петев и др.

„Редица са ползите от подобни инициативи и много от тях не могат да бъдат измерени, защото по този начин се популяризира не само Мелник, но и целият регион. Още по-ценното е, че това е събитие, което цели да съхрани българщината и да ни направи горди с нашата история, бит и култура“, допълни Александър Манолев.Той поздрави организаторите от Община Сандански, местното читалище, Археологически музей – Сандански и Филиал Музей за историята на град Мелник и им пожела инициативата да се утвърди като ежегодна.

В рамките на откриването на събитието бе отслужен и водосвет в църквата „Успение Богородично“.

Мелнишките дни на Възрожденската култура ще продължат през целия уикенд (1 и 2 юли). Целта на събитието, което ще обедини традиция, бит и култура, е да покаже занаятите в селата от Мелнишка и Свети Врачка околия и да запознае туристите с малко познатата, но изключително интересна история на най-малкия град в България. Събота и неделя, под звуците на групите за автентичен фолклор от Сандански и селата Пирин, Катунци и Левуново, всеки ще може да се докосне до автентични занаяти, като грънчарство, дърворезба и дървопластика, иконопис, стъклопис, плъстене на вълна, везбарство, тъкачество, килимарство и др. Обичаите седянка, Еньовден, приготвяне на традиционни български ястия като качамак, баници и обредни хлябове също ще бъдат част от „Мелнишки дни на Възрожденската култура“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *