За 1,400 млн. лв. в Петрич изграждат нова сграда за музей

Благоевградчани изпратиха дарение на приюта на отец Иван в Нови Хан
November 27, 2017
Р. Кондев става началник на вътрешно отделение в благоевградската болница
November 27, 2017

Целта на проекта е създаване на два културни центъра с европейско значение, в т.ч. две сгради – една в Петрич и една в Серес, които ще бъдат реконструирани и превърнати в музеи.

За целите на проекта в Петрич ще се реконструира сграда , която е бивша собственост на гранични войски в района на бъдещия градски парк.

Сградата ще се превърне в Исторически музей, който практически ще се намира в непосредствена близост до входа на парка. Музеят е проектиран да бъде на два етажа и малък сутерен със смесена конструкция.

Застроената квадратура на сградата по проект е 1190 кв.м. Разгънатата  квадратура е 1930 кв.м.  като 60% от достъпната за посетители площ / 882 кв.м./ се предвижда за разполагане  на експонати. Източно от музейната сграда ще има паркинг /105 паркоместа за леки автомобили/ и място за паркиране на  2 броя автобуси за туристи.

Срещу сградата на музея  по проект ще има малко площадно пространство с водни площи, както и посетителски център.

Очакваните резултати  след приключване на проекта са: създаване на два големи културни обекта в трансграничния регион и в частност обособяването на музей в гр. Петрич, който да предоставя достатъчно пространство и условия за експониране на богатото историческо и културно наследство на района;

намиране на приложение на изоставените бивши военни поделения в двата града, като очакванията на Община Петрич са със създаването на музея и предвидените действия за изграждане на парк и спортен комплекс да се изгради централно място за срещи и развлечение на гражданите и гостите на града.

Общата стойност на разходите за СМР за новата музейна сграда възлиза на 719 878,74 евро /с ДДС/, от които 575 300,35 евро осигурени с финансиране по проекта и 144 578,39 евро, които следва да бъдат осигурени от общинския бюджет на Петрич за 2018 г. Договорът за финансирането по проекта е подписан.

Финансирането идва по проект „Създаване на културен двуполюс  Серес – Петрич” по Програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция – България 2014-2020г . Водещ партньор по проекта е Община Серес, а партньори са: Община Петрич, Университет „Аристотел”, Солун,  Тракийски университет „Демокрит” , Комотини, Гърция.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *