Утре подновяват разкопките на Хераклея Синтика

Синът на Захари Сираков с два гола на купа „Черно море“ в Несебър
June 12, 2018
Пожар в Кресненското дефиле отново плаши жителите от областта
June 12, 2018

Разкопките на Хераклея Синтика ще бъдат подновени от 11 юни благодарение на  допълнителните средства от 100 хиляди лева, които бяха обещани от  премиера Борисов  и  отпуснати от правителството, пише “Труд”.

Очаква се археолозите да се захванат с проучването на новооткритата южна част от римската крепостна стена на града.

„Крепостната стена е защитавала централния площад, жилищата и светилищата по южния склон на хълма Кожух – коментира ръководителят на разкопките в Рупите, Петричко доц. д-р Людмил Вагалински.

„Засякохме я в края на май тази година с контролни траншеи в частен парцел.Тя е изградена старателно от ломени камъни и хоросан, измазана е и отвън. Запазена е много добре, извисява се на цели 3,70 метра над тогавашния терен. Дори голямата приливна вълна на река Струмешница вследствие на силното земетресение в края на IV век не е успяла да я разруши,казва доц.Вагалински.

Екипът на доц. д-р Вагалински вече е проучил друг участък от стената – по югоизточния склон на Кожух, още през 2007 г. Знае се, че тя е била изградена през II – началото на III век. През 2012 г. са изследвани жилищните и занаятчийските помещения по южния склон на хълма, опожарени вследствие на вражеска атака в края на III век. От нападението е останал и веществен спомен до наши дни – внушителна каменна бойна топка.

Leave a Reply

Your email address will not be published.