Засилен трафик по пътищата в страната се очаква в последния от четирите почивни дни.

Над 200 хил. автомобила напуснаха столицата преди началото на великденските празници и се очаква бумът на прибиращите се да е през следобедните часове днес.

За да улеснят придвижването, от Агенция “Пътна инфраструктура” ограничават движението на камионите над 12 тона по автомагистралите и най-натоваренитe пътища между 14 и 20 ч.

По границите до утре ръчно обработват пътните и винетни такси.

От Агенция “Митници” съобщиха, че модул “Пътни такси и разрешителен режим” (ПТРР) няма да работи в автоматичен режим поради извършване на технически процедури до 8 ч. на 10 април (вторник).

За посочения период до приключване на техническите процедури обработката на пътни превозни средства се осъщяствява ръчно.

На всички пунктове за горепосочения период пътните и винетни такси ще бъдат заплащани в брой.

Не се очаква техническите процедури да се отразят на обработката на леки автомобили и автобуси, тъй като при тях се контролира само наличието на валиден винетен стикер. Т.е. ръчната обработка няма да усложни допълнително интензивния лек трафик по граничните пунктове, който се очаква в края на празниците. Периодът на аварийна процедура е съобразен и с товарните превозни средства.

“Очакваме да има струпване на камиони тази вечер след 20 ч.”, коментира за “Здравей, България” Иван Панайотов от Агенция “Митници”.

По думите му е решено процедурата по смяната на софтуер да се извърши днес заради по-малкото движение на камиони по празниците.

източник: БГНЕС