Светият кръст тази година ще бъде хвърлен в езерото на парк “Свети Врач”

Катастрофа на „14-ти полк” в Благоевград, няма пострадали!
January 3, 2018
Община Сандански дарява имот на Роженския манастир
January 4, 2018

Ритуалът ще се състои от 11:00 часа на езерото в Градския парк „Свети Врач“

Богоявление е един от най-големите християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител.

Сам Бог се явил в онзи момент за обществено служение – оттук и названието на празника. Празникът Богоявление е свързан с тайнството на водоосвещението, което според Църквата ще очисти човешките грехове.

Ето защо в този ден навсякъде, където има водоем, се освещава водата и се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. Следва тържествена литургия, наречена „Велик водосвет“, при който се обновява светената вода в храмовете. Тя пази от болести и пречиства душата.

Кръщаването на водата и ритуалното хвърляне на кръста в
Сандански ще се проведе в събота /06.01.2018 г. / на езерото в градски парк „Свети Врач“.

В 10:30 ч. свещениците от местното църковно настоятелство и кмета на Община Сандански г-н Кирил Котев ще поведат литийното  шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в Градски парк „Свети Врач“. Там в 11:00 ч. ще започне церемония по водоосвещение и ще бъде хвърлен символът на християнската вяра. В церемонията ще вземе участие Общински духов оркестър. За първи път в ритуала ще се включат и военните от Военно формирование 56 040 – Благоевград, за да бъде възстановена стародавна традиция по освещаване на знамената на България и Община Сандански.

Leave a Reply

Your email address will not be published.