Столетие от героичните подвизи на Втора българска армия на фронта на Голямата война

Стойко Найденов подаде оставка пред клубното ръководство и кмета на община Сандански
September 20, 2016
“Попитай кмета”: Кино в гр. Сандански
September 21, 2016

В санданското село Левуново ще отбележат 100-годишнината от възстановяването на местния храм „Св. Георги Победоносец“ и изграждането на чешма-паметник на загиналите войни по време на Първата световна война

 

Единственият храм-паметник на Втора българска армия у нас се намира в санданското село Левуново. Църквата е изградена през 1874г., но бива опожарена от отстъпващите турски войски по време на Балканската война. В годините между 1915 и 1916, в хода на бойните действия на фронта на Първата световна война, в селото е дислоциран щабът на Втора българска армия. Ръководителят й – ген. Тодоров, възстановява местната църква и построява чешмата като свидетелство за героичността на българския воин. И двата обекта по настоящем са включени в регистъра на „Военните паметници на културата“ в Република България.

На 24 септември в село Левуново Община Сандански организира тържествено честване на 100 години от Първата световна война и военните действия на Втора българска армия. Празничната програма ще започне в 8:00 часа с тържествена литургия в храма „Св. Георги Победоносец“. В 11:00ч. ще се проведе официална церемония пред чешмата-паметник на Втора българска армия. Ще бъде изпълнен военно-църковен ритуал с участието на военнослужещи от военно формирование 26400–Благоевград. Почетен караул ще поднесе венци и паметна плоча в знак на признателността на поколенията към загиналите български войни.

На тържественото честване са поканени: Президентът и върховен главнокомандващ българската армия – Росен Плевнелиев, Николай Ненчев – министър на отбраната, генерал Константин Попов – началник на отбраната, генерал – лейтенант Стоян Топалов – председател на СОСЗР, полковник от запаса Димитър Стоянов – председател на Областния съвет на СОСЗР в Благоевград, генерал – майор Андрей Боцев – командир на сухопътните войски, полковник Ангел Маринов – директор дирекция „Планиране, програмиране и бюджет“ към Министерство на отбраната, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната, съюза на военноинвалидите и военоветераните, Бисер Михайлов – областен управител и кметове на съседни населени места.

Община Сандански има удоволствието да покани всички родолюбиви българи да почетем заедно героичните подвизи на Втора българска армия на фронта на Първата световна война.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *