Стилиян Петров е тайнственият дарител с 300 хил. лв. за малката Гери

Кметът на Банско с изненада от своята администрация за рождения си ден
December 4, 2017
Ключов играч на Вихрен официално напусна клуба
December 4, 2017

За голямото сърце на Стилиян Петров сигурно са изписани тонове вестникарско мастило, но никога няма да е достатъчно. Бившият капитан на националния отбор и „Астън Вила“, който изгуби кариерата си доста преди да навърши пенсионна футболна възраст, но спечели най-важния мач – този срещу коварната левкемия, продължава живота си като ангел-хранител за болни хора.

След като влезе в ремисия, роденият в Монтана полузащитник основа фондацията „Стилиян Петров“, която намира средства в подкрепа на изследвания в областта на онкологията. Подкрепата от фенове от цял свят, която му оказват по време на лечението, подтиква Стенли към регистрирането на фондацията. „С времето научих и разбрах как тази болест влияе върху живота на толкова много хора. Това може да се превърне в много скъп процес за семействата, тъй като изисква много пътувания, хотели, скъпо медицинско обслужване. Целта на моята фондация е да бъде в помощ на хората, когато бъдат диагностицирани с тази болест“, разказваше за своята благородна дейност Петров.

Фондацията му подкрепя и три основни организации, които се борят с рака на различни фронтове: Университетската болница в Бирмингам, Университетския колеж в Лондон и Детската болница в Бирмингам. След което тези институции имат за задача да разпределят по най-удачния начин средствата за трансплантации със стволови клетки, лекарства, лечебна генна терапия, грижа за болните деца и предоставянето на настаняване и подкрепа за техните семейства.

Бившият капитан на „лъвовете“ обаче не е забравил и болните деца в родината си. Тези дни Стенли се включва в битката за живота на малката Гери от София. Репортаж за съдбата на невръстното момиченце бе излъчен по телевизията и предизвика голям обществен отзвук. В каузата се включи и Петров, като обяви търг за свои фланелки с автограф от финала за Купата на Англия през 2010 г., когато неговият „Астън Вила“ загуби с 1:2 от „Манчестър Юнайтед“.

5-годишната Гери има тежко онкологично заболяване, заради което лекарите у нас прогнозират само 6 месеца живот. Шанс за момиченцето обаче дава клиника в Кьолн, в която лечението на детето може да стигне до 600 000 евро. Обединена България обаче спаси един детски живот, като хиляди българи оказаха финансова подкрепа и момиченцето вече може да разчита на непосилната сума от над 1 милион лева. Мълви се, че 300 хиляди лева от нея е обещал да подсигури именно Стилиян Петров чрез своята фондация. Бившият футболист обаче настоял този факт да не бъде огласяван публично. „Напълно е възможно Стенли да е мистериозният дарител. Такъв си е той, покрай контузиите във футбола много е изстрадал и гледа да помага, без да търси гласност“, коментират бивши съотборници на Петров, пише Ретро.бг.

Leave a Reply

Your email address will not be published.