Спасиха изгубено израелско семейство при Седемте рилски езера

Млад мъж вилня пиян в село Пороминово, задържан е
August 3, 2017
„Мерцедес“ катастрофира в Благоевград
August 3, 2017

Доброволците от Планинската спасителна служба в Дупница за сетен път показаха, че не случайно са сред най-добрите в България. Те покриват най-тежкия и опасен планински регион в България, като тази нощ отново демонстрираха професионализъм и човешко отношение, спасявайки живота на няколко чужденци, съобщава ЗаДупница.
Малко преди полунощ снощи, се получава сигнал за изгубени туристи от Израел, които в следобедните часове тръгнали от Седемте езера към хижа „Иван Вазов”.


Кирил Чолаков, Стойчо Джиков, Борислав Ранков, Златомир Огнянов и Емил Павлов поемат към планината именно от хижа „Отовица“, която е най-пряката начална точка за издирване в посочения район. В 2,30 часа след полунощ, израелското семейство е открито под връх Крива соспа на 2100 метра надморска височина. Бащата се оказва и с травма на дясното коляно, което допълнително създава проблем на семейството с придвижването. „Бяха с хипотермия (б.ред.-измръзване), като оглед на състоянието им, следващите часове можеше да се окажат и фатални за някои от тях. Оказахме им веднага необходимата помощ на място за извеждане от състоянието на хипотермия и успяхме да ги свалим в Дупница. Късмет е за хората безспорно, че успяхме да ги открием на време“, допълниха от дупнишкия отряд.

От началото на летния сезон, дупнишките спасители са осъществили няколко акции по оказване помощ на туристи, но не са били с опасност за живота.


За пореден път пък си пролича нуждата от изграждане на център на ПСС в района на Седемте езера. Въпросният център се бави вече 2 години, въпреки осигуреното финансиране. Целогодишно се налага спасителите да губят ценно време с придвижване от Дупница до района при спасителни акции. И към момента, доброволците от ПСС-Дупница дават дежурства в почивните дни, ползвайки срещу заплащане някои от местата за нощуване в района над „Паничище“.

В годините досега, не веднъж смелите мъже от ПСС-Дупница са рискували живота си, за да спасят нечий друг. 24 часа в денонощието те имат готовност да поемат към акции, буквално пренебрегвайки на моменти и семействата си. И то без пари, без лични облаги, а на съвсем доброволни начала.

Leave a Reply

Your email address will not be published.