Sky News: България е обвинена в стрелба по мигрант от Сирия (ВИДЕО)

Борисов: И по телефона не съм говорил с Радев. Той е най-големият ми опонент. ПП са аматьори
December 6, 2022
Мъж е прострелян в главата след масов бой в Кюстендил
December 6, 2022

България е обвинена в стрелба по сирийски бежанец, съобщи Sky News. От кадри, заснети на 3 октомври, близо до българо-турската гранична ограда, според медията се вижда как 19-годишният Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му и се забива в гърдите му. Младежът твърди, че е бил застрелян от българските гранични служители, които хванали групата му да влиза незаконно в страната ни и са я изтласкали обратно към Турция.

„Появи се зелен автомобил с двама български полицаи в него. Той се приближи към нас и те започнаха да стрелят във въздуха. Стреляха два пъти във въздуха, а след това започнаха да стрелят точно пред нас на земята”, обяснява момчето. „Ние не се уплашихме и продължихме да твърдим, че това е недопустимо”. И добавя: „Той стреля по мен директно и възнамеряваше да ме убие”.

По официални данни от началото на годината до 27 ноември 153 460 души са се опитали да преминат българо-турската граница, което е над четири пъти повече, в сравнение с периода на миналата година, пише Sky News.

„Агресията от страна на граждани на трети страни срещу служители на Главна дирекция „Гранична полиция” се е увеличила значително в последно време”, пише Sky News, като цитира българското Вътрешно министерство. В изявлението се отбелязва, че двама служители на МВР са загинали наскоро при опит да спрат автобус с нелегални мигранти в Бургас.

От Sky News пишат, че разследващите им журналисти са отишли до района, близо до мястото, където „беше прострелян Ел Рустум”, за да се опитат да намерят хора, преминаващи в България. Не след дълго обясняват, че са се натъкнали на следи от бежанци. „Имаше участъци, затрупани с бутилки, енергийни напитки, дрехи и сирийски закуски – импровизирани места за почивка преди дългото пътуване през гъстите гори”.

„Едно 15-годишно момче ни показа белези по лицето и главата си, които според него са получени от побой от българските власти при неуспешно преминаване”, пише Sky News. Момчето правело осми опит да премине. „Един път пресякохме оградата, а българската полиция ни арестува и започна да ни бие”, казва той. И допълва: „Пуснаха кучета срещу нас, а после ни върнаха голи, само по шорти”, цитира думите му Sky News.

Накрая на материала е спомената и позиция на българското правителство, което отрича обвиненията, като заявява, че спазва международните и собствените си закони и добавя, че агресията срещу гранични служители се увеличава. „Българските сили за сигурност, с помощта на Frontex, са на първа линия всеки ден, за да защитят всички европейски граждани”, цитират от Sky News Вътрешното ни министерство.

Sky News отбелязва също, че България е част от Европейския съюз и се надява да получи членство в Шенгенското пространство, което позволява на хората да се движат свободно през границите му.

Leave a Reply

Your email address will not be published.