Симитли отбеляза 105 години свобода

Свободни работни места област Благоевград
October 9, 2017
Акад. Христо Григоров получи приза „Почетен гражданин на Симитли“
October 10, 2017

С тържествен ритуал по полагане на цветя и венци пред паметника „100 години свобода“ Симитли отбеляза 105 години от Балканската война и освобождението на града. На тържествената церемония присъстваха кметът на Симитли – Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли – Владимир Христов и общински съветници от местния парламент, заместник-кметовете на общината; кметове на малки населени места от общината, подполковник Петър Митев, командир Красимир Кръстев, директорът Таня Янкова и преподаватели от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Симитли, военни, жители и гости на Симитли.

Военнослужещи от военно формирование 56 040 – Благоевград, заедно с граждани и гости отдадоха почести пред героите- освободители. По време на ритуала стана ясно, че 60 души от Симитли са загинали по време на Балканската война и освобождението на общината. Всички присъстващи преклониха глава и коленичиха пред подвига и саможертвата на хилядите знайни и незнайни войни, дали живота си да бъдем свободни.

Едночасов концерт в знак  на почит към освободителите, както и рецитал с най-важните факти за освобождението на Симитли, поднесоха пред празнуващите учениците от СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Симитли и хорът към училището. Със своите революционни песни Николай Кимчев и мъжките фолклорни групи „Изворите“ и „Веселие“ отдадоха почит към десетките загинали за свободата. Фолклорен танцов ансамбъл „Веселие“ завърши празничната програма с един от най- красивите си танци „В Малешево дидем“. Над 15 -минутна заря подпали небето над Симитли и озари празничната вечер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *