Сандански на крака за хитова постановка на актьора Николай Урумов

Вихрен спечели важна точка за оцеляването си
March 18, 2017
,,Изтребител’’ Ново Делчево напердаши ,,Еделвайс – Цветанов’’ Поленица
March 19, 2017

Големият български актьор Николай Урумов: Нека подкрепим хора като Александър Манолев, които имат ценности и са показали, че могат да са полезни на обществото

 

Тази постановка е за ценностите, които губим в този глобализиращ се свят. Нека ги съхраним и да дадем доверие на хора, които ги имат и ще ги пазят. Мисля, че такъв човек е Александър Манолев и аз се надявам да дадете подкрепата си за него. С тези думи големият български актьор Николай Урумов се обърна към публиката в залата на Дома на културата в Сандански, след края на хитовия му моноспектакъл „Лалугер“. Той не скри, че това е първото му представление в града и че е тук по покана на кандидата за народен представител от ПП ГЕРБ в област Благоевград Александър Манолев.

„В една предизборна кампания търсиш начини не само да се срещнеш с повече хора, но и да направиш смислени разговори, които да бъдат полезни. С моя екип решихме, че повод за такъв разговор би бил този спектакъл, защото изкуството е най-добрият начин да стигнем до истината и да потърсим доброто за себе си и за обществото”, каза Александър Манолев преди постановката да започне. Той подчерта, че това събитие не е за да се говори за политика, но призова хората да са активни и да имат позиция. „Само след седмица ще направим своя избор за бъдещето на България. Затова – гласувайте, бъдете активни и моля Ви не забравяйте кой и как е работил през годините“, обърна се той към публиката. „България ще я има, който и да дойде на власт. Но в момента страната ни върви възходящо и най-накрая, след толкова години на преход, ограничения и лишения, можем да вземем глътка въздух. Нека не им позволяваме пак да ни върнат назад и да започнем от начало“, каза още Александър Манолев.

Моноспектакълът на Николай Урумов „Лалугер“ е игран над 200 пъти на различни сцени по света – в  Брюксел, Люксембург, Берлин, Виена, Кьолн, Дюселдорф, Карлсруе, Москва, Скопие и в десетки български градове. Публиката на Сандански се смя много с неговия простоват герой, но в края на представлението имаше и сълзи. Защото постановката разказва историята на два свята – единият, в който буквичката “М” значи „Мама“ и другият, в който “М” значи “Макдоналдс”. И за изчезващите ценности в днешния глобализиращ се свят, и за малките моменти, които минават покрай нас в забързаното ни ежедневие. Със сигурност постановката „Лалугер“ бе събитие за културния живот на Сандански, за което ще се говори дълго.

След края на постановката Александър Манолев подари икона на актьора Николай Урумов в знак на признателност за емоциите, които подари на хората от Сандански, а той обеща да се върне отново.

В програмата на ПП ГЕРБ при следващ управленски мандат се предвижда специално внимание на сектор култура. Предвижда се приемане на национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии. Ще се работи и за модернизиране на материалната база в сферата на културата – училища, театри, опери, музеи и др. Ще се надгражда постигнатото с реформата в сценичните изкуства – повишаване на стандартите и подсигуряване на още приходи и др.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.