Редят изложба от експонати открити край АМ “Струма”

Кметът Котев лично връчи събраните средства за Божидарка
February 13, 2018
Ученици потърсиха прошка на любим учител
February 13, 2018

Материали, придобити от Регионален исторически музей – Благоевград след приключването на археологическите проучвания на обектите по автомагистрала Струма край селата Мощанец, Покровник и Дамяница, ще бъдат представени на изложба „Българска археология 2017“ в Националния археологически институт с музей при БАН.

Събитието се организира за единадесета поредна година по повод Деня на археолога – 14 февруари и представя най – интересните открития от изминалия археологически сезон.

Голяма площ е отделена за материалите от праисторическото селище Дамяница, Османица (от втората половина на 6 до начало на 4 хил. пр. Хр.). То се намира по трасе на АМ „Струма“ ЛОТ 3.3 и бе проучвано миналата година в изпълнение на договор между НАИМ при БАН и АПИ по оперативната програма „ Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Археолози от Регионален исторически музей – Благоевград взеха активно участие в проучванията, а всички находки от това селище са предоставени на музея. В изложбата ще бъдат представени съдове с рисувана украса „Акропотамос“ и „Тополница“, уникална колекция от антропоморфни фигурки, накити от мида спондилус с формата на пеперуда и звезда, както и много рядък амулет от нефрит, изобразяващ змия.

Материали, открити при археологическите проучвания на другите два значителни обекта по трасето на АМ “Струма” – в землището на с. Покровник и с. Мощанец, също ще бъдат представени на изложбата. Проучените обекти са единствените по – големи селища от античната и късноантичната епоха, разкривани до този момент на територията на община Благоевград.

Изложбата „Българска археология 2017“ може да бъде посетена в зала „Временни изложби“ на НАИМ от 17 февруари до 1 април 2018 г. Гражданите и гостите на Благоевград ще имат възможността да се запознаят с материалите, които ще бъдат включени в събитието, на специална изложба, която предстои да бъде открита в залите на Регионален исторически музей – Благоевград по повод 18 май – Международния ден на музеите.

Leave a Reply

Your email address will not be published.