Поредицата “Бележити санданчани” представя ваятелят на парка – Борис Митов

Юношите на Вихрен загубиха от Витоша Бистрица
November 28, 2017
Величка Ичева от Коларово спечели 2000 лв. от Националната лотария
November 29, 2017

Борис Митов е емблематична фигура за Сандански. Една от най-интересните и обаятелни личности на града ни за 20-и век. Той бе човек с широки интереси и познания и има огромен принос в развитието на духовния живот и естетизирането на околната среда, на превръщане на нашия град като еталон в парковото строителство.

Община Сандански ще отбележи посмъртно делото на Борис Митов с тематична вечер „Бележити санданчани“. Събитието ще се проведе на 1 декември /петък/ от 17:30 ч. в заседателната зала на Общински съвет  – град Сандански.

Борис  Митов е роден на 4 август 1927 г. в Свети врач. В игрите с братовчедите и децата в махалата е активен и изобретателен. Тук си харесва име на някакъв герой – Хъри и с него участва в лудориите на детския свят. Това име така му прилепва, че остава завинаги, като синоним на цялата му дейност – както във личния така и в обществения живот.

От 1951 г. – 1960 г. ръководи самодейният театрален състав към читалище „Отец Паисий”. Всичките му постановки, като Ръководител на театралния колектив се посрещат с интерес и възторг от публиката и цялото гражданство.

Наводнението от 1957 г. нанася големи поражения на парка и кварталите около река „Санданска Бистрица“. Нямаше го очарователния ресторант Байкал с езерото, величествените чинари, паметника на Яворов, красиви кътчета и растителност, та чак до река Струма.

Третия етап от изграждането на парка можем да ограничим от 1958 г.  до 1981 г.  като условно се разделя на два отрязъка от време, свързан с Борис Митов като ръководител на озеленяването и с помощта на техник озеленителя Спиро Татарев.

През този период с помощта на видния дендролог Владимир Казаков се изграждат растителните съобщества на парка, което продължава и до днес. Застъпени са около 160 растителни вида, като някои от тях идват от Япония, Южна Америка, Северна Африка и други места.

Тука се проявяват организаторските качества и естетическия вкус на Хъри. Оформя се нов детски кът, реконструира се фонтана „Дете с рибка”. Построява се зоокът със сърнички и пауни, изгражда се първият въжен мост и кът „Мечето”.  Главния булевард и градинската пред гимназията. От 1960 -1965 се оформят пространството пред Кметството и фонтана „Девойка с амфора”.

По проект на Никола Миронски се реализира „Пиринеума”.

От 1971 г. Борис Митов става зам. – председател на Общински народен съвет, което увеличава възможностите му за влияние. Построени са кът с бъчви и дървени пластики до ресторант „Байкал”, парк Спартак с мемориален комплекс. През 1974 г. по идея на Борис Митов – Летния театър, кът „Воденицата” и новата част на парка езерото с лодки са превърнати в атрактивно място за отдих, култура и развлечение. Във връзка с провежданата Балканиада по плуване и изграден комплекс три басейна.

Изграден е новия централен площад с Дом на културата и оригинално озеленяван, фонтан и импровизирана сцена за изява на художествени състави по повод на национални и местни празници и събития. Парка се разширява до „Хидрострой”.

През цялото това време, през всички тези години, Хъри се изявява като незаменим организатор, ръководител и изпълнител на причудливи идеи и новатор в парковото и озеленително дело.

Семейство Митови има принос и в други дейности в нашия град. Дъщерята Венера е републикански шампион с отбора по баскетбол за девойки с треньор Иван Борисов.

Сестра му Виолета Димчева е дългогодишна ръководителка по народни танци на детския ансамбъл. Брат му Симеон Митов (Валяка) е един от най-добрите и талантливи футболисти на града и окръга за поколението си и треньор на децата от Вихрен.

През 2017 г. се навършват 90 години от неговото рождение. Община Сандански ще отбележи посмъртно делото на Борис Митов с тематична вечер „Бележити санданчани“. Събитието ще се проведе на 1 декември /петък/ от 17:30 ч. в заседателната зала на Общински съвет  – град Сандански.

Leave a Reply

Your email address will not be published.