Петрич почете 144 годишнината от гибелта на Апостола

Сребро и бронз за балет “Дъга” от с. Крупник
February 16, 2017
10 цитата от Васил Левски, които трябва да помним
February 18, 2017

На фона на мултимедийно представяне на живота и делото , на популярните творби посветени на Васил Левски, както и негови мисли, на градския площад в Петрич се събраха участниците в шествието за тържественото запалване на факлите. С българското знаме напред и портретът на Апостола, под съпровода на траурен барабанен звук, млади хора облечени в народни носии, кметът Димитър Бръчков, областният управител Валери Сарандев и над 2 500 ученици и граждани тръгнаха във факелното шествие през централните улици на Петрич до паметника „Народни будители” срещу сградата на Общината.

Там след запалване на жертвеника, ученици влязоха в ролите на поета –революционер Христо Ботев, на окования в последния съд Апостол Левски, на турски заптиета и плачещи българки в народни носии. Програмата под надслов „С моята кончина не свършва пътят, който трябва да извървите” за почитане на най-тъжната дата в българската история започна със стих от знаковото стихотворение на Ботев „Обесването на Васил Левски”, продължи със стихове на Дамян Дамянов и завети на самия Апостол.

Официален гост на Петрич за почитане на годишнината от обесването на Левски беше и г-н Георги Тренчев – член на Общобългарски Комитет „Васил Левски”. „Никъде другаде, освен в Карлово и София не съм виждал такова грандиозно отбелязване на годишнината от обесването на Левски. Впечатлен съм и не се надявам ,че емоцията, която аз отнасям със себе си ще отнесат и хилядите , които почетоха Апостола. Духът на Левски днес е в Петрич”, коментира Георги Тренчев.

В словото си по повод 144 годишнината от Обесването на Левски, кметът на община Петрич Димитър Бръчков подчерта, че смирено скланяме глава и таим дъх пред образа и делото на Апостола. „Демократска република, сиреч народно правление – така простичко, смислено и ясно Апостола ни завещава своя политически идеал. Сега този идеал Ние наричаме гражданско общество! Но и за него трябват твърдост, кураж, постоянство…, защото страхът е подлост, а гордостта пиянство…! Пред нас стои нелеката задача да подкрепим с дела заръчаното от Левски, да докажем, че не напразно е дишал, че не напразно е обикалял по къщи и паланки, ” …със сърце порасло и за кръст готово…”, подчерта в словото си кметът.

За първи път на голям екран беше излъчвано както факелното шествие, така и художествената композиция , с които Петрич отдаде почит и сведе глава пред Апостола.

Leave a Reply

Your email address will not be published.