Парламентът не намали субсидиите на партиите

Цените на горивата у нас вероятно ще продължат да падат
November 29, 2018
Роналдо, Мбапе и Гризман в надпревара за Най-добър играч на годината
November 29, 2018

Годишният размер на държавната субсидия за един получен действителен глас остава 11 лева. Това прие без дебат парламентът с гласувани текстове от закона за държавния бюджет за 2019 г. Само преди седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да предложи намаляване на държавната субсидия за политическите партии.

Въпреки ангажимента на премиера да предложи намаляване на размера на субсидията, нито един депутат не пондигна темата в НС.

Сериозен спор обаче предизвика въпросът заделени са достатъчно пари, за да бъде купена техника за задължителното машинно гласуване. За следващата година.

Споровете започнаха от рано сутринта с въпроса осигурени ли са в бюджета пари за машини и софтуер или не. Нужни са 14 хиляди машини, за да има за всяка секция, а и резервни. В момента по предложение на ГЕРБ текат обсъждания в правна комисия за промени, така, че във всяка секция да има машини за гласуване.

БСП предлагат 50 млн. лева да се заделят за осигуряване на техника за машинно гласуване за изборите. По закон машинно гласуване трябва да има във всички секции. В спора и управляващи и опозиция напомниха за проблеми около избори в миналото – от ГЕРБ за случая с костинбродските бюлетини. „Когато госпожа Манолова разработваше този режим, не се съобрази със следното – времето за обработка на данните е повече от времето на обработката на нормалните протоколи от гласуване”, посочиха от ГЕРБ.

От БСП контрираха с историята за струпването на членове на избирателни комисии в Арена Армеец след местните избори през 2015 г.

„За цялата демократична българска общност не е забравен случая Костинброд, денят в който опорочихте изборния процес, за да говорите за държавен преврат”, отбеляза Цветан Цветанов.

По предложение на ДПС дебатът по темата беше прекратен.

След споровете, председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова заяви, че имало заделени и записани в бюджета 50 млн. лева, въпреки че опозицията не ги вижда в разчетите.

Източник: БТВ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *