Опасна телефонна измама, стотици се опариха

22-годишен от с. Габрене бе заловен с 2,22 промила алкохол
January 24, 2018
БАЦЕ Sandeff скри шапката на Тита (видео)
January 24, 2018

Нов вид телефонна измама напомпва сметката ни в пъти, предупреждава Нова тв.

Схемата действа чрез пропуснати повиквания от чужбина. Пропуснати повиквания от цял свят – Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако върнеш обаждането, плащаш скъпо.

Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Новината за новата телефонна измама плъзва във Фейсбук. Измамените се оказват десетки. А набелязаните за жертви-стотици.

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров „Възнесение”. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват се избират на случаен принцип, чрез софтуер.

Има няколко сценария. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик.По- подвеждащата ситуация е Тогава когато се върне такова повикване, има системи, които включват записан сигнал свободно. Тоест, след набиране на номера, човек чува сигнал свободно, но всъщност в този момент тече таксуването. Потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща.

И така сметката ни може да набъбне с между седем и осем лева за минута.

За да не попаднем в същия капан, от комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага да попитаме мобилния оператор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *