Обвиняемият Георги Попстоянов: Много съжалявам за случилото се

Санданчани се прибраха от Англия за да кръстят детето си в народна носия
August 23, 2018
Санданчанка пострада при автомобилна каскада между Симитли и Благоевград
August 24, 2018

Много съжалявам за случилото се. Това каза пред Окръжен съд – Благоевград 18-годишният Георги Попстоянов, който в нощта на 15 срещу 16 август предизвика тежка катастрофа в Петрич, при който пострадаха трима души.По време на гледането на мярката на младежа, неговият адвокат Иво Стефанов поиска тя да бъде изменена от „Задържане под стража“, наложено от Районен съд – Петрич в по-лека такава „Домашен арест“. По думите му мотивът на съда в Петрич, че лицето може да се укрие или да извърши друго престъпление е неоснователен, тъй като обвиняемият е 18-годишен и все още е ученик, който е на издръжките на майка си, с която живее. Адвокат Стефанов добави, че също така няма опасност Попстоянов да повлияе на свидетелите, тъй като всички те вече са разпитани. Той каза още, че обвиняемият се е признал за виновен за извършеното от него престъпление, затова към момента не е редно същи да бъде държан под стража, до обявяване на присъдата му.

Прокурорът по делото от своя страна поиска мярката „Задържане под стража“ да остане в сила, въпреки че Георги Попстоянов е признал винта си. Според него има предпоставки обвиняемият да извърши друго престъпление или да се укрие. Пред съда прокурорът посочи, че обвиняемият има свидетелство за управление на МПС от 2 месеца, а вече има съставен акт за нарушение. Освен това от месец април т.г до катастрофата на 15 срещу 16 август, обвиняемият е пътувал до Македония 22 пъти, което показва, че е възможно лицето да се укрие, излизайки извън граница. Прокурорът отбеляза, че 18-годишният младеж има опасно поведение и не се съобразява със законовите норми. За пример той посочи, че в нощта на инцидента Георги Попстоянов е бил предупреждаван няколкократно от пасажерите в управлявания от него автомобил – да намали скоростта и да кара по-внимателно, но той не се е съобразил.

От своя страна адвокат Стефанов репликира, че обвиняемият наистина е шофирал рисково, но няма никакви доказателства, че не се съобразява със законите. Той добави, че Попстоянов е добър ученик, който няма криминално минало.

Съдебният състав на Окръжен съд – Благоевград обаче прецени, че решението на Районен съд – Петрич е основателно и потвърди мярката на обвиняемия „Задържане под стража“.

източник: Петрич Нюз

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *